Uitgevers: “ebook is kansloze ontwikkeling”

0

In het jaarlijks terugkerende onderzoek ‘De uitgever aan het woord’ classificeren de ondervraagde uitgevers ebooks als nummer 1 in de top 3 van kansloze ontwikkelingen, ondanks de internationale doorbraak.

Opvallend is dat 61% van de uitgevers zichzelf in 2011 wel ebooks ziet uitgeven. Slechts 37% van de uitgevers doet dat nu al. De centrale vraag in dit onderzoek was: “wat zijn de grootste veranderingen binnen de uitgeefsector in de komende jaren?”. Ook voor mobiele diensten verwacht 50% van de uitgevers een grote doorbraak. Uitgevers blijven zichzelf ook als dominante factor zien in de mediaketen, al laten ze zichzelf wel een plaatsje zakken ten gunste van zoekmachines.

Waarom uitgevers ebooks als kansloos zien, wordt in het artikel niet gezegd. Het zou kunnen liggen aan de angst voor piraterij, de hoge prijzen van de ereaders en de lage aantallen Nederlandstalige ebooks. We zitten hier met het kip-ei probleem: zonder grote keuze in ebooks, zullen mensen geen ereaders kopen en zullen de prijzen niet dalen. Anderzijds: zolang mensen geen ereaders kopen omdat ze te duur zijn, zal er ook geen groter aanbod Nederlandstalige ebooks komen. De huidige prijzen van ereaders vallen onder “early adopter” prijzen. Early adopters zijn mensen die voorop lopen met nieuwe gadgets en daarvoor bereid zijn een hogere prijs te betalen. Zodra ook de ‘early majority’ de ereader gaat ontdekken, zullen prijzen hoogstwaarschijnlijk zakken en zal hopelijk ook het aanbod van Nederlandstalige ebooks stijgen.

(Bron: Wikipedia)

Piraterij valt te voorkomen door DRM, maar ook daar zitten haken en ogen aan.

Waar uitgevers ook naar kunnen kijken is naar smartphones. Die kunnen vaak ook ebooks weergeven via applicaties als Stanza, FBReader, Aldiko, Wordplayer en dergelijke. Genoeg mogelijkheden voor het lezen van ebooks. Kansloos? Ereaders.nl denkt van niet!

De uitkomsten van het onderzoek worden gepresenteerd op het Nationaal Uitgeverscongres van 11 juni.

(Via: Nieuwsbank.)

Vorig artikeleLibri maakt zelf ebooks maken eenvoudig
Volgend artikelDe Volkskrant lanceert drie apps voor iPhone en iPod Touch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in