Nu blijkt dat de iPad van Apple een grote hit is, duiken steeds meer fabrikanten op de opkomende tabletmarkt. Tegelijk trok Microsoft enkele dagen geleden de stekker uit het veelbesproken Courier-project. Welke spelers maken er een kans de iPad te verslaan en aan welke eisen zou een dergelijke iPad-killer moeten voldoen?
De afgelopen weken kwamen er geregeld nieuwe berichten over elektronicabedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van tablets. Gisteren en vandaag kwamen er nog weer geruchten bij. Zo stelt Blackberry Leaks dat fabrikant RIM ook bezig is met de ontwikkeling van een tablet. Volgens hun informatie zou de ‘BlackPad’ of ‘Cobalt’ een scherm van 8,7 inch kunnen hebben, daarmee kleiner en lichter zijn dan de iPad en ergens in 2011 op de markt kunnen komen.
Een ander nieuwtje op tabletgebied is het gerucht dat er mogelijk in augustus al een tablet van Samsung met Super-Amoled-scherm op de markt komt. Het bedrijf zou de ’S-Pad’ eerst in Korea uit willen brengen en heeft daarvoor naar verluidt afspraken gesloten met Korea’s grootste boekenwinkel, Kyobo Books. Super-Amoled is een schermtechniek die helderder en leesbaarder is dan de traditionele LCD-schermen.
Hoewel Microsoft nu officieel heeft bekendgemaakt dat de Courier niet doorontwikkeld zal worden, betekent dit niet dat het bedrijf het opgeeft op de tabletmarkt. Volgens oud-topman Bill Gates zijn er momenteel bij Microsoft een hoop tabletprojecten in ontwikkeling. Die richten zich volgens hem echter meer op het “creëren van content” dan op het “consumeren van content”.
Maar maken al die nieuwe tablets een grote kans om de iPad van de troon te stoten? Wat opvalt is dat veel fabrikanten zich lijken te richten op de dingen die aan de iPad ontbreken, zoals usb-poorten, open platformen en camera’s. Het grote voordeel daarvan is dat mensen die twijfelen over de mogelijkheden van de iPad wellicht in verleiding gebracht worden. Maar aan een dergelijke strategie zitten ook veel nadelen. Zo doet elke technische toevoeging een groter beroep op batterijcapaciteit. Ook zorgen meer mogelijkheden voor het grootste deel van de consumenten vaak voor minder overzicht en gebruiksgemak.
Juist Apple heeft laten zien dat je veel succes kunt hebben met relatief gesloten systemen die precies dat doen wat de consument wil. Of je in het dagelijkse gebruik bijvoorbeeld nog een USB-poort of geheugenkaartlezer gebruikt wanneer steeds meer bestanden ‘naar de cloud’ gaan is nog maar de vraag.
Voorlopig ziet het er naar uit dat Apple de eerste slag in de tabletmarkt met ruime voorsprong gewonnen heeft. Als het met de iPad gaat zoals met de opmars van de iPhone, zou het wel eens kunnen zijn dat geen van de nu bekende en aangekondigde iPad-uitdagers een serieuze concurrent voor de iPad is.