Boekhandel goed door crisis heen

0

De omzet van de boekhandels in Nederland steeg in 2009 licht met 0,2 procent. Dat maakte de Koninklijke Boekverkopersbond bekend in het jaarverslag dat vandaag verscheen. Ebooks maakten in 2009 nog slechts een klein deel van de totale verkopen uit.

Volgens de KBb deed met name de categorie fictie het goed in 2009. Dat kwam onder meer door bestsellertitels van Stieg Larsson en Dan Brown. Andere belangrijke titels voor de boekhandel waren De verbouwing van Saskia Noort, Het diner van Herman Koch en Het spel van de engel van Carlos Ruiz Zafón.

2009 was ook het jaar van de doorbraak van het digitale boek. Een grote speler als Bol.com begon met de verkoop van ebooks. Het Centraal Boekhuis lanceerde het eBoekhuis, waarmee boekwinkels met een webwinkel ebooks kunnen aanbieden. 15 internetboekhandels sloten zich in 2009 aan bij deze dienst. Samen verkochten ze ruim 51.000 ebooks. Volgens eerdere cijfers van GFK werden er over heel 2009 110.000 ebooks verkocht in Nederland.

Deze cijfers tonen dat het ebook in 2009 nog maar een klein deel uitmaakte van de totale boekverkopen. De KBb berekende dat er in totaal namelijk 49 miljoen boeken verkocht werden. Dat is zo’n 2 procent minder dan in 2008. Dit betekent dat consumenten gemiddeld genomen duurdere boeken zijn gaan kopen, want de omzet steeg wel licht, met 0,2 procent.

Het KBb ziet de toekomst van het digitale boek vrij zonnig in, zo is te lezen in het jaarverslag. Wel moeten nog een aantal hobbels uit de weg geruimd worden. Het DRM-vraagstuk, het hoge BTW-tarief op ebooks en het ontbreken van een vaste prijs voor ebooks zijn voor de boekenbranche de belangrijkste knelpunten.

Vorig artikelDe strijd om de iPad-killer
Volgend artikelGoogle Editions binnenkort van start
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in