‘Franse vaste ebookprijs ook voor buitenlandse partijen’

0

De Franse commissie die een wetsvoorstel voorbereidt voor een vaste boekenprijs voor ebooks wil dat deze prijs ook gaat gelden voor buitenlandse partijen die in Frankrijk ebooks willen gaan aanbieden. Op deze manier zouden partijen als Amazon, Google en Apple geen prijsoorlog rond ebooks kunnen ontketenen.

In Frankrijk is er al maandenlang onenigheid over een vaste boekenprijs voor ebooks. De Franse Sénat wil dat deze ook voor buitenlandse partijen gaat gelden, de Assemblée nationale (Tweede Kamer) lag dwars. Om tot overeenstemming te komen werd een gemengde commissie samengesteld, bestaande uit zeven Senaatsleden en zeven leden van de Assemblée. Die commissie heeft gisteren unaniem gestemd voor de toevoeging van een artikel in het wetsvoorstel waarmee de vaste boekenprijs voor ebooks ook aan buitenlandse partijen wordt opgelegd.

In de komende weken zal het wetsvoorstel opnieuw langs beide Kamers gaan. Wanneer deze wet wordt aangenomen – wat in de lijn der verwachting ligt – dienen uitgevers een prijs vast te stellen voor hun ebooks waaraan iedereen die het ebook in Frankrijk wil verkopen zich moet houden, zowel binnenlandse als buitenlandse verkopers.

Over de toepasbaarheid van een dergelijke wet zijn de meningen verdeeld. Wanneer Frankrijk deze introduceert gaat het in tegen huidige Europese regels, waardoor juridische problemen met Brussel op de loer liggen.

Die problemen krijgt Frankrijk waarschijnlijk sowieso wanneer per 1 januari 2012 het verlaagde BTW-tarief zal gaan gelden voor digitale boeken. Momenteel is het nog zo dat ebooks verplicht in heel Europa onder het hoge belastingtarief vallen. Frankrijk heeft echter al aangekondigd daar per volgend jaar iets aan te gaan doen. Wordt ongetwijfeld vervolgd dus.

(Via: Les Echos.)

Vorig artikelTweejarig bestaan eReaders Groep markeert opkomst digitaal lezen
Volgend artikelNieuwe toepassingen voor eInk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in