Eerste indrukken Samsung E60

0

Gisteren kreeg ik bij Selexyz een van de eerste ereaders mee die Selexyz in samenwerking met Samsung in Nederland op de markt brengt. Wat zijn mijn eerste indrukken van deze nieuwe ereader?

De ereader valt meteen op door het uiterlijk. De menuknoppen zitten verborgen achter een slide-mechanisme. Dit mechanisme voelt stevig en tegelijk soepel aan. Verder heeft de ereader een glimmende plastic rand om het scherm heen. Selexyz ziet de ereader als een vernieuwend product, vooral omdat je via wifi direct toegang hebt tot de ebookwinkel van Selexyz (en niet tot andere ebookwinkels). Die Selexyz-winkel komt pas eind juni volledig in gebruik, wanneer de ereader ook in de winkels te koop zal zijn. Hij geeft nu al wel een overzicht van wat er te verwachten valt. Bij ‘binnenkomst’ zie je een rijtje nieuwe boeken en daaronder een rijtje bestsellers. In de toekomst moet het ook mogelijk worden het eerste hoofdstuk van een boek alvast gratis in te zien. Om de boekwinkel in te gaan moet je wel eerst even je accountgegevens van Adobe invoeren. Hiermee wordt de ereader gekoppeld aan je Adobe-account en worden ook je ebooks die je koopt eraan gekoppeld.

Ik heb er via de USB-kabel een ePub-boek opgezet. Een van de eerste dingen die me opvielen was dat de Samsung E60 behoorlijk snel is, waarschijnlijk een van de snelste op dit moment. Iets anders wat eruit springt is het feit dat je met de stylus in ePub-bestanden ook aantekeningen kan maken. Bij de meeste (wellicht alle) ereaders kon dit tot nu toe enkel in PDF-bestanden. Er zit ook een Text-to-Speech-functie op, maar die heeft op dit moment alleen een Engelstalige stem.

Iets anders wat er voor mij persoonlijk bovenuit springt is de mogelijkheid om via de instellingen het automatisch verversen van het scherm bij het bladeren uit te zetten. Sommige mensen vinden het hinderlijk dat het scherm bij eInk-ereaders dan even heel kort zwart wordt, bij de E60 kun je dit uitschakelen. Je moet dan af en toe wel even handmatig op verversen klikken, anders ‘branden’ de eInk-letters in het scherm. Als je dit uitschakelt gaat het wisselen van pagina net iets sneller, vloeiender en leesvriendelijker dan gebruikelijk bij een eInk-scherm.

Wat verder opvalt is dat je de ePub-ebooks niet in landschapsmodus kunt lezen, dus alleen rechtopstaand. Bij PDF-bestanden kun je de schermoriëntatie wel wijzigen.

Al met al denk ik dat deze ereader een waardevolle toevoeging is op de ereadermarkt. Voor veel mensen zal de naam Selexyz veel vertrouwen wekken, en mede gezien het feit dat ebooks makkelijk en zonder tussenkomst van een PC gedownload kunnen worden is het ook een gebruiksvriendelijk apparaat. De menu’s zijn overzichtelijk vormgegeven en de ereader zelf ligt goed in de hand, zij het dat hij misschien iets aan de zware kant is (315 gram).

Binnenkort vind je op eReaders.nl een volledige review van deze nieuwe ereader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in