Behalve de verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring is het vandaag ook de verjaardag van het ebook. Precies veertig jaar geleden digitaliseerde de Amerikaan Michael S. Hart de eerste tekst van wat nu bekend staat als Project Gutenberg. Heel toepasselijk ging het om een versie van de ‘Declaration of Independence‘.
Hoewel het ebook dus al veertig jaar bestaat, duurde het lang voordat het vaste voet aan de grond kreeg. Na zijn eerste bijdrage digitaliseerde Hart nog vele andere boeken eigenhandig, waaronder de Bijbel en werken van Shakespeare. Eind jaren tachtig begon hij anderen bij het project te betrekken en boden verschillende vrijwilligers hun diensten aan. Er kwamen mailinglijsten en hierdoor groeide het project snel uit.
Langzamerhand kwamen er ook anderen die bezig gingen met digitale boeken. Halverwege de jaren tachtig betekende de komst van cd-roms een eenvoudigere distributie van ebooks. Verschillende bedrijven pioneerden dan ook op deze manier met de ebookverkoop. In 1998 kwamen de eerste ereaders op de markt, ook werd in dat jaar voor het eerst een ISBN aan een ebook toegewezen. Pas in de 21e eeuw begonnen grotere uitgeverijen zich in ebooks te interesseren. Enkele jaren geleden kwamen de eerste ereaders met elektronische inkt op de markt, waarmee digitale teksten pas echt de concurrentie met gedrukte versies aangingen.
In veertig jaar is het ebook bovendien veranderd van een simpele tekst naar geïllustreerde en verrijkte versies. Ebooks zijn nu verkrijgbaar in diverse formaten en voor diverse apparaten. Er is voor iedereen wat wils, of je nu hecht aan een rustige lineaire leeservaring of de grenzen van het ebook wilt opzoeken met innovatieve ebook-apps.
Vooral in het laatste jaar neemt de verkoop van ereaders en ebooks sterk toe. Nu ook bijvoorbeeld een traditionele non-believer als JK Rowling besloten heeft haar boeken digitaal uit te brengen is het ebook een factor van belang geworden in de uitgeefwereld.
Wat zullen de volgende veertig jaar brengen?
(Via Ebookfriend.ly.)