‘ePub 3 is een feit’

0

Volgens ePubspecialist Liz Castro is de laatste versie van de ePub ebookstandaard, ePub 3, eindelijk klaar voor gebruik. “Readium, de Kobo apps voor iOS, iBooks, de Nook en de Kobo Vox kunnen allemaal goed overweg met ePub 3”, aldus Castro. Dat is goed nieuws, want ePub 3 opent de weg naar verrijkte en interactieve ebooks die gelezen kunnen worden op verschillende platformen.

De ePubversie die momenteel in zwang is ondersteunt alleen tekst en afbeeldingen. Uitgevers en auteurs die meer wilden moesten derhalve uitwijken naar native apps of allerlei exotische ebookstandaarden om hun ebooks te voorzien van video, audio en interactieve elementen.

Met ePub 3, ontwikkeld door het International Digital Publishing Forum (IDPF), is dat probleem voorbij. Althans, in theorie, want de standaard moet ook ondersteund worden door de grote spelers en dat was lange tijd niet het geval. Maar het feit dat Kobo en Apple ePub 3 nu zo goed als volledig ondersteunen wil zeggen dat ePub 3 ook zijn weg kan gaan vinden naar de Nederlandse consument.

Hopelijk maakt dat een einde aan de wildgroei aan ebook apps en afwijkende ebookformaten. De consument heeft er uiteindelijk immers baat bij dat al zijn ebooks op één plek bewaard en in één app of op één device gelezen kunnen worden. Daarnaast is ePub 3 is backwards compatible, dat wil zeggen dat oudere ereaders ook ePub 3 ebooks kunnen openen (zij het met beperkingen).

(via Pigs, Gourds, and Wikis)

Vorig artikelVolg het brekende wereldnieuws op je iPad
Volgend artikelGroeifinanciering voor vernieuwd eLinea

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in