Het Europese Hof van Justitie heeft dinsdag bepaald dat consumenten zowel fysieke als gedownloade software en games doorverkopen, mits de oorspronkelijke kopie ‘onklaar wordt gemaakt’. Deze uitspraak heeft mogelijk verstrekkende consequenties voor het boekenvak; ebooks die voorzien zijn van DRM vallen in theorie ook onder deze uitspraak.
De zaak werd aanhangig gemaakt door een wederverkoper van software van Oracle. Zij verstrekten in een aantal gevallen teveel (niet-overdraagbare) licenties van de software aan hun afnemers, wat tot hoge onkosten leidde. Het Europese Hof heeft nu bepaald dat de software wel degelijk doorverkocht mag worden, mits de oorspronkelijke kopie onklaar wordt gemaakt. Dat uitgevers Europese consumenten proberen van het doorverkopen te weerhouden is derhalve niet rechtsgeldig.
De situatie lijkt sterk op de verkoop van een ebook welke is beveiligd met DRM. In dit geval is er immers ook sprake van de verkoop van een (in principe) eeuwigdurende licentie op het gebruik van het onderhavige werk. Mits de oorspronkelijke koper het ebook ‘onklaar maakt’ zou deze in theorie gerechtigd zijn om de licentie over te dragen aan een derde.
In de praktijk is dit nog niet mogelijk, want de meeste DRM systemen (zoals die van Adobe en Apple) voorzien niet in de mogelijkheid om een gebruiksrecht over te dragen. De uitspraak van het hof kan er echter toe leiden dat de partijen die DRM-licenties verstrekken verplicht zijn hun gebruikersovereenkomst aan te passen op basis van de wetgeving.
Advocaat Hans Bousie zegt op Twitter desgevraagd het volgende over de uitspraak:
@wdejager lijkt me ook voor ebooks gelden, maar dan alleen bij doorverkoop als de verkoper zijn eigen kopie onbruikbaar maakt (doet niemand)
— Hans Bousie (@HansBousie) juli 4, 2012
Of de uitspraak inderdaad ook van toepassing is op digitale boeken en hoe dit dan zal uitwerken op het huidige verkoopmodel van ebooks zal ongetwijfeld een flink onderwerp van discussie worden in het boekenvak.