Onderzoek: De voornaamste verschillen tussen print- en tabletmagazines

0

Sanoma Media en Intomart GfK onderzochten de verschillen tussen print- en tablettijdschriften op het gebied van gebruik, beleving en reclame-effectiviteit. eReaders.nl zet de resultaten op een rij.

In september 2011 lanceerde Sanoma Media de iPad-app Tijdschrift.nl, een virtuele kiosk die bestaat uit magazines van Sanoma Media, Weekbladpers en G+J Uitgevers. Via deze app zijn inmiddels 110.000 tablettijdschriften verkocht. Het gaat om één-op-één PDF-versies van de printedities.

Om de verschillen tussen print- en tablettijdschriften te onderzoeken, stelden Sanoma en GfK twee lezersgroepen samen van in totaal 400 respondenten, herwogen naar de lezersprofielen van de desbetreffende magazines. De ene groep moest een week lang de gedrukte Viva of Grazia lezen, de andere boog zich over de digitale versie van hetzelfde tijdschrift in de iPad-app.

De onderzoekers wilden achterhalen of er een verschil is in gebruik, beleving/ervaring en reclame-effectiviteit tussen print- en tablettijdschriften. Dit zijn de resultaten:

Gebruik

Uit het onderzoek blijkt dat printlezers hun aandacht beter bij het tijdschrift kunnen houden dan tabletgebruikers (62% tegenover 47%), maar dat ze de leesactiviteit ook vaker onderbreken voor andere bezigheden(50% tegenover ongeveer 35%). Verder multitasken printlezers meer (28% tegenover ongeveer 22%).

Tabletlezers zijn tijdens het lezen dan weer meer verbonden met het web. Meer dan printlezers surfen zij op het net om extra informatie te raadplegen bij wat ze lezen (41% tegenover 32%) en om de websites te bezoeken die in het tijdschrift aanbevolen worden (70% tegenover 60%).

Beleving en ervaring

De vijf hoogst beoordeelde belevingsaspecten van gedrukte tijdschriften volgens printlezers: ontspannend (87%), van deze tijd (82%), vrolijk makend (75%), enthousiasmerend (71%) en geloofwaardig (70%). Tabletgebruikers vinden digitale magazines van deze tijd (92%), ontspannend (89%), geloofwaardig (66%), vrolijk makend (63%) en informatief (63%).

Printlezers hebben geen bezwaar tegen lange artikelen, tabletlezers wel. En tabletgebruikers willen nog een prominentere link met het internet zien.

Reclame-effictiviteit

Uit het onderzoek blijkt dat er geen significant verschil is in reclame-effectiviteit tussen print- en tabletmagazines. Advertenties worden ongeveer even vaak geopend en bekeken op papier dan digitaal.

(Via: Marketing Tribune)

Vorig artikelUitspraak Europees hof rond doorverkoop software heeft mogelijk grote consequenties voor boekenvak
Volgend artikelNieuwe Sony Reader in de maak?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in