Een overzicht van ebookformaten en waarom ze ertoe doen

0

In ebookland zijn verschillende formaten voor ebooks beschikbaar. Hoewel een aantal formaten voorbehouden is aan één ereader, zijn er een aantal die op bijna iedere ereader gelezen kan worden.

Mark Coker van Smashwords geeft een overzicht van de formaten die hij biedt via de site.

Het is belangrijk om verschillende formaten aan te bieden omdat geen enkel formaat domineert over de ander. Zo laat hij zien in een grafiek dat ePub weliswaar het meest gedownload is, maar dat het geen meerderheid heeft in de verschillende formaten.

Zo mis je bijvoorbeeld 84% van je klanten als je alleen Mobipocket aanbiedt en de rest van de formaten links laat liggen. Overigens gelden deze cijfers alleen voor de laatste 50.000 downloads via Smashwords. Er zijn hier geen algemene conclusies aan te verbinden. Het laat echter wel het belang zien van het aanbieden van meerdere formaten ebooks.

Hieronder volgt nog een korte uitleg van de verschillende bestandsformaten zoals deze in de grafiek genoemd worden.

ePub is verreweg het meest belangrijke formaat voor ebooks. Dit type bestand kan op de meeste ereaders wel gelezen worden. Er komt ook steeds meer steun voor het open source formaat.

PDF is van Adobe. Het is een goed formaat om te gebruiken als je veel grafieken en tabellen en andere opmaak in je tekst hebt staan. Het nadeel is dat het niet flexibel is en dat je als lezer verplicht bent per pagina te lezen.

txt is een formaat waarin je geen plaatjes kunt neerzetten. Het gaat echt op pure tekst. Het werkt overal.

Mobi is het formaat van Mobipocket, dat weer van Amazon is. Het wordt gebruikt door de Kindle ereader. De versie van Mobipocket die Smashwords gebruikt, is niet belast met DRM, die van Amazon wel.

rtf staat voor Rich Text Format. Hiermee kun je cross-platform werken, bijvoorbeeld tussen Windows PC en Apple’s Mac. Het wordt ondersteund door meerdere ereader apparaten.

Lrf is het formaat dat gebonden is aan de ereaders van Sony.

Pdb is de afkorting voor het formaat dat op Palm Pilot apparaten gebruikt wordt. Er is software beschikbaar om dit formaat ook op je desktop, Palm OS of ander apparaat te kunnen lezen.

Dit overzicht is niet uitputtend. Zo mist het eigen formaat van Sony (BeBB). Voel je vrij om andere formaten die bijdragen aan de huidige verwarring toe te voegen in de reacties.

(Via: Smashwords blog.)

Update: het BBeB formaat is van Sony

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in