Vandaag is de laatste dag voor auteurs en uitgevers om aan te geven of ze mee willen doen met het Google Books Settlement of niet. De Settlement is een deal tussen Google en het auteursgilde en de Association of American Publishers om boeken in te scannen en te gaan verkopen als ebooks.
Google betaalt eenmalig $125 miljoen om de boeken te mogen inscannen en verkopen als ebooks aan bibliotheken en eindgebruikers. Niet alleen Amerikaanse boeken worden ingescand, ook boeken uit Nederland en Belgiƫ en de rest van de wereld worden door Google gescand en geschikt gemaakt voor verkoop als ebook. Als het Settlement wordt goedgekeurd op 7 oktober, wordt Google effectief de grootste boekverkoper en bibliotheek ter wereld.
Vandaag verstrijkt de door de rechter ingestelde deadline voor auteurs en uitgevers om aan te geven of ze willen meedoen of niet. Als je je niet terugtrekt uit de schikking, word je er automatisch in meegenomen. Dit geldt niet alleen voor Dan Brown, Stephen King, Stephenie Meyer en andere Amerikaanse auteurs, maar ook voor boeken van Giphart, Mulisch, Hemmerechts, Brusselmans, Vuijsje en andere auteursrechthebbenden en uitgevers in Nederland en Vlaanderen.
Er zitten zowel voordelen als nadelen aan de Google deal.
Voordelen
Een van de voordelen is dat je als auteur een groter podium krijgt. Je boek wordt opgenomen en verkocht als ebook door Google, waarvoor de auteursrechthebbende 63% van de verkoopprijs krijgt. Als je boek uitverkocht is en niet meer gedrukt wordt door de uitgever, dan is jouw boek daar alsnog beschikbaar. Een ander voordeel is dat je zelf geen marketing meer hoeft te doen voor je boek. Je boek wordt vindbaar in ’s werelds meest gebruikte zoekmachine.
Nadelen
Je boek wordt omgezet naar een ebook in ePub formaat. Daar gaat echter geen copyeditor meer overheen. eReaders.nl heeft al eerder aangetoond dat sommige boeken daardoor onleesbaar worden.
Verschillende Europese landen hebben al gezegd tegen de Settlement te zijn. Zij vinden dat Google eerst om toestemming had moeten vragen alvorens de boeken te scannen: deze landen claimen inbreuk op auteursrecht. Ook de Europese Commissie doet onderzoek naar het Settlement. Zij spreken zich uit over de deal op 7 september.
Een ander nadeel is dat Google een monopolie krijgt over werken die out of print zijn. De webreus zal straks de enige zijn die deze ebooks nog mag uitgeven.
Orphan works
De zogenaamde wezen. Van deze boeken kan de auteursrechthebbende niet meer worden achterhaald en deze boeken worden ook ingescand door Google om vervolgens als ebook verkocht te worden. De opbrensten daarvan strijken zij voor de volle 100% zelf op. Ondanks dat de auteursrechthebbende niet meer kan worden achterhaald, is er toch sprake van schending van auteursrecht.
Oppositie
Microsoft, Yahoo en Amazon zijn tegen de deal en hebben zich geschaard achter de Open Book Alliance, een alliantie die zich tot doel gesteld heeft om de belofte van het toevoegen van waarde voor bibliotheken, consumenten, scholieren en studenten door massadigitalisering te bewaken. Zij richten zich tegen Google, het auteursgilde en de Association of American Publishers, die door deze deal monopolie krijgen op toegang, distributie en prijs van de grootste digitale boekendatabase ter wereld.
Op deze site kun je lezen hoe je je kunt uitschrijven uit de Settlement. Als je in de deal wil mee doen, hoef je niks te doen. Mocht je je als auteursrechthebbende willen uitschrijven, doe dat dan wel vandaag nog.