Virus in je ebook

0

I love you, Anna Kournikova, Ping-pong, Tequila, BackOrifice, Esperanto, dialers. De goede oude tijd van de Windows virussen. Als je ermee geïnfecteerd was, ging je het internet op met je 56Kbps-modem en downloadde het bestandje dat het virus moest verwijderen.

De verschillende soorten virussen, trojans en wormen die de internetgeschiedenis rijk is, hebben allemaal hun bijdrage geleverd aan betere beveiliging van operating systems, programma’s, internetpagina’s. De irritante updates die we allemaal kennen van Windows, zouden we niet hebben als het venstersysteem van Bill Gates niet mainstream was geworden.

Eerst werden alleen de beveiligingslekken van Windows nog aangevallen door virussen, wormen en ander geteisem dat misbruik maakte van de gaten in de code via de ouderwetse diskettes en floppies. Windows was mainstream en verreweg de meeste thuiscomputers draaiden op dit systeem. Het was een gemakkelijke prooi. Ook Netscape, de internetbrowser, was onderdeel van de aanvallen, aangezien daar de toegang zat tot het internet en haar vele valkuilen.

Toen de e-mail op kwam, begonnen hackers via spam onwetende mensen aan te vallen en te verleiden om malware te downloaden. De worm kwam op en infecteerde e-mail boxen en stuurde zichzelf door naar alle contactpersonen in het adressenboek. Via phishing e-mails proberen kwaadwillenden vandaag de dag wachtwoorden afhandig te maken.

Vervolgens kwamen Internet explorer en andere browsers in gebruik. Netscape stierf een stille dood, maar werd tot leven gewekt door Mozilla. In de eerste helft van het eerste decennium van de 21e eeuw werd Mozilla’s FireFox tot veiligste browser verklaard. Er waren nauwelijks beveiligingslekken en het marktaandeel van de browser groeide gestaag door deze reputatie. Mozilla FireFox werd mainstream en ontwikkelaars begonnen ook virussen te maken voor deze browser. Inmiddels is Internet Explorer 8 weer tot veiligste browser verklaard. Ook virussen en wormen voor de Mac en Safari zijn in opkomst nu het marktaandeel van deze browsers begint te groeien.

Ereaders zijn nog geen mainstream gadgets. Daarom zijn er nog geen virussen en wormen die het apparaatje kunnen aantasten. Maar als de virussen en wormen en Trojans gaan komen, hoe zouden ze dan gaan heten? We doen alvast een paar suggesties: e.Bookworm, DRM.ur.books, eBook.van.Troje, Book.burner, crumble.pages.

Het kan nog erger. Wat als je ebook zich ongewenst begint te vermenigvuldigen? Of zomaar feiten gaat veranderen? Of je letters van het eInk scherm vallen naar beneden. En wat als je ebook andere ebooks opeet? Stel je voor dat er een virus verzonnen wordt dat je DMR-loze ebooks van DRM voorziet en de uiterste leesdatum terugzet naar het verleden. Dan kun je je ebooks niet meer lezen. Het kan zelfs nog erger: stel je koopt een nieuwe ereader en je kunt je ebooks niet overzetten naar je nieuwe ereader. O wacht. Dat kan al nauwelijks.

Het ergste is waarschijnlijk nog wel dat er nog geen oplossingen zijn voor dit probleem. Gelukkig is de ereader nog niet mainstream. Er worden dus nog geen virussen voor gemaakt. Oeps: doe ik nu iemand een idee aan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in