16e-eeuwse bladmuziek gratis online beschikbaar

0

Kwetsbare bladmuziek uit de 16e eeuw is nu gratis online beschikbaar. Voor het project Early Music Online werken Royal Holloway, University of London, the British library en JISC samen. Momenteel zijn er voor het project 300 boeken van de British Library gedigitaliseerd.

Het digitaliseringsproject bevat erg kwetsbare oude bladmuziek, die voorheen niet beschikbaar was voor onderzoekers. Via de website Early Music Online kunnen onderzoekers uit de hele wereld nu originele bladmuziek gratis bekijken. Paola Marchionni van JISC legt uit dat er veel aandacht is besteed aan het toegankelijk maken van de achtergrondinformatie en de metadata voor alle muziekstukken zodat onderzoekers de stukken beter kunnen vinden.

De collectie bevat onder meer kerkmuziek van de Vlaamse componist Josquin des Prez, de Engelse musicus Thomas Tallis en William Byrd. “Dit is een bron van onschatbare waarde voor elke musicus omdat het velen inzichten biedt in hoe deze vroege werken origineel gezongen en gespeeld werden. Voor de eerste keer hebben musici nu direct toegang tot meer dan 9000 individuele composities,” aldus Dr. Stephen Rose van Royal Holloway.

(Via: Teleread)

Vorig artikelLezingen van Buchmesse beschikbaar als enhanced ebook
Volgend artikelKindle Fire is nieuwe nummer 1 bij Amazon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in