Amerikaanse uitgevers, verenigd in de Association of American Publishers, en Google hebben een schikking bereikt in een langlopende zaak rondom de digitalisering van boeken. De zaak werd in 2005 begonnen door uitgevers die van mening waren dat Google auteursrechten schond met het massaal digitaliseren van boeken.
Als onderdeel van het ‘Library Project’ werkt Google samen met vele bibliotheken in verschillende landen voor het digitaliseren van delen van de collecties. Wanneer de boeken gescand zijn gebruikt Google fragmenten om te tonen in zoekresultaten. Gebruikers kunnen de boeken vervolgens aanschaffen via de Play Store.
Volgens Google viel dit onder de fair use, maar uitgevers vonden dat Google geen recht hiertoe had. De precieze details van de schikking zijn vertrouwelijk. Wel zal Google vanaf nu delen van boeken mogen weergeven in de zoekresultaten. Volgens beide partijen zijn hiermee de auteursrechten van alle betrokken partijen gewaarborgd.
De schikking heeft verder geen invloed op een andere nog lopende zaak tegen het scannen van boeken door Google, die van de schrijvers, verenigd in de Authors Guild.
(Via: Google Press)