Voorspellingen voor de ebookmarkt van 2010

0

Nu we de lijstjes van overzichten voor 2009 hebben gehad, krijgen we de lijstjes met voorspellingen voor 2010. Trendwatchers, guru’s en andere mensen die het kunnen weten, vertellen ons wat we kunnen verwachten voor dit jaar. Een van deze mensen is Joe Wikert.

Joe Wikert is general manager en uitgever voor O’Reilly, een uitgeverij op gebied van ICT boeken. Zij geven hun ebooks zonder DRM uit. Inmiddels worden er voor ieder papieren boek drie ebooks verkocht bij O’Reilly. Wikert probeert een paar voorspellingen te doen voor 2010 op zijn eigen blog.

De eerste voorspelling is dat ebooks met betrekking tot de inhoud rijker zullen worden. Het gaat volgens Wikert niet om het simpele invoegen van video in een digitaal boek, maar om een echte waarde toevoeging. Het ebook zal in sommige gevallen primair worden beschouwd en een papieren versie, als die al komt, secundair. Het ebook wordt overall entertainment en niet alleen maar lezen.

De tweede voorspelling van Wikert is dat de meeste uitgevers de eerste voorspelling voor het grootste gedeelte zullen negeren. Volgens Joe Wikert zien de meeste uitgevers het ebook nog als een snelle optie om nog een paar extra dollars binnen te slepen.

De laatste voorspelling is dat de zogenaamde “single-purpose” apparaten zoals de Sony en de Kindle ereaders het zullen gaan verliezen van de “multi-purpose” apparaten, zoals de tablets, smartphones en netbooks. Steeds meer mensen zullen het niet voor zichzelf kunnen verantwoorden om een paar honderd dollar (of euro) te investeren in een dedicated device.

Deze laatste voorspelling is een afgeleide van de eerste. Omdat ebooks steeds rijker worden qua inhoud, zal de huidige generatie ereaders het niet aankunnen om deze ebooks maar behoren weer te geven. Daarom zullen lezers eerder voor een tablet of smartphone met groot display kiezen dan voor een ereader.

(Via: Joe Wikert’s Publishing 2020 Blog.)

Vorig artikelEbooks lezen op elk apparaat via aankoopbewijs
Volgend artikelSkiff is grootste ereader op CES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in