Google Android persbijeenkomst

0

Vanavond 19.00 Nederlandse tijd is de persbijeenkomst van Google over de nieuwe Nexus One telefoon. We verslaan dit live met behulp van Slashgear, die live hun blog update vanaf de persconferentie zelf.

De Nexus One is een smartphone van Google die zal draaien op het Android besturingssysteem. Wat we al weten is dat de telefoon simlock vrij zal worden verkocht vanaf de Google website. Het is ook mogeiljk, althans in Amerika, om de mobiele telefoon in combinatie met een contract van T-Mobile te kopen. De telefoon is gemaakt door HTC, bekend van andere mobiele telefoons. De grote vraag is natuurlijk of er ook wat gezegd zal worden over het lezen van Google Editions op de telefoon.

Op dit moment spreekt Google’s vice-president van Product ontwikkeling over hoe Android tot stand is gekomen en over de Open Handset Alliance. Op dit moment zijn er 20 Android smartphones te koop via 59 mobiele telecommaatschappijen in 48 landen met ondersteuning voor 19 talen. Internet gebruik van Google’s Android telefoons is meer dan 30 keer zoveel als op andere mobiele telefoons, zegt de vice-president Mario.

Zoals het betaamt op een persconferentie wordt Android behoorlijk opgehemeld. Mario zegt dat er geen tijd is om het succes van Android te vieren en dat ze de Nexus One willen introduceren om te laten zien aan welke technieken ze bij Google werken. De Nexus One zal behoren tot een nieuwe generatie Superphones.

HTC CEO Peter Chou neemt nu plaats op het podium. Er wordt een diashow vertoond met de zeven telefoons die HTC gemaakt heeft, van de G1, de allereerste smartphone met Android, tot de Nexus One. Chou zegt toegewijd te zijn aan mobiele innovatie en noemt de Nexus One, een combinatie van Android en HTC, de beste smartphone die ze tot nu toe gemaakt hebben.

De telefoon heeft een 3,7 inch AMOLED scherm. Het aantal pixels is 480 x 800. De Nexus One is erg dun: slechts 11,5 millimeter en weegt 130 gram. Bovendien heeft de telefoon ook nog een 5 megapixel camera. Een extra aardigheidje is dat je je eigen naam in de telefoon kan laten graveren. De Nexus One heeft de laatste versie van de Android erop staan, namelijk 2.1.

Daar zijn een aantal nieuwe dingen in aangebracht: snelkoppelingen gaan boven widgets en het aantal “panelen” is uitgebreid van 3 naar 5.

Via RSS feeds kun je je favoriete blogs binnenhalen en digitaal lezen op de Nexus One. Ook is er een widget die de hoofdpunten van het nieuws als een soort tickertape over je scherm laat lopen. Een keer tappen geeft je de volledige lijst met hoofdpunten, twee keer tappen brengt je naar de desbetreffende site. De Nexus One wordt omschreven als een “mini computer sitting in your pocket”.

Een nieuwe manier van scrollen is geïntroduceerd: door je telefoon heen en weer te bewegen scroll je door je pagina’s, als een soort gaspedaal. Dit kennen we van een ereader applicatie voor de iPhone, iFlow. Dit zou ook een aardige feature kunnen zijn voor het lezen van de Google Editions, die overigens nog niet genoemd zijn op de persconferentie.

De volgende feature die wordt geïntroduceerd met de Nexus One is spraakherkenning. Niet alleen voor de navigatiesoftware die op de telefoon zit is dit handig, maar ook kun je een hele memo dicteren die wordt opgeslagen. Handig als je annotaties wil maken in je ebook: je hoeft het alleen maar uit te spreken en het wordt opgeslagen! Op dit moment is ieder tekstveld in de Google phone “voice-enabled”.

Wil je een Google phone bestellen? Dan kan dat hier: de site is zojuist live gegaan. Unlocked kost de telefoon $529, met een contract van T-Mobile $179. En ja: de telefoon komt ook naar Europa. Bij Vodafone in de lente van 2010! Voorlopig is de telefoon alleen met contract van Vodafone te verkrijgen in Europa.

De telefoon kan volledig online gekocht worden. Je hoeft niet naar een winkel te gaan. Kopen en activeren kan allemaal online gedaan worden. De Nexus One wordt geleverd met een beschermhoes, een oplader en een USB-kabel. Om de telefoon te kopen heb je een Google account nodig en een account bij Google Checkout.

Op dit moment is de Nexus One alleen te koop in Amerika, Hongkong, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. De smartphone zal in de toekomst in meer landen beschikbaar worden, hoopt Google. Ook hoopt Google meer mobiele telefoonmaatschappijen toe te voegen.

Google geeft nu een samenvatting van wat ze verteld hebben en er wordt een video met een demonstratie van de telefoon getoond. Dit lijkt het einde van de persconferentie. Google Editions is niet genoemd, maar misschien komt daar nog een widget of een applicatie voor als de Editions echt verkocht gaan worden. Er is not tijd voor vragen, dus misschien dat daar nog iets over Google Editions gezegd wordt.

Er wordt gevraagd of deze telefoon een iPhone killer zal zijn. Het antwoord is bevestigend noch ontkennend. Het is een Superphone en keuze is een groot goed. Bovendien denken we dat dit een van de beste telefoons is.

Google Earth op de Nexus One. Dit filmpje komt van de persconferentie af. Het laat zien hoe de Nexus One kan functioneren. Het geluid is niet optimaal, helaas.

En hier een volledige demo van de Nexus One. Het filmpje werkt niet, helaas weer.

Google zal op termijn waarschijnlijk ook andere Android telefoons gaan verkopen, maar alleen die smartphones die de toekomst zijn. Ze willen mensen niet overvoeren met Android telefoons.

Demo filmpje twee. Deze doet het gelukkig wel.

Er worden nog altijd vragen gesteld door het aanwezige journaille en antwoorden gegeven door de Google en HTC mensen. Er is echter nog altijd geen vraag gesteld over Google Editions in combinatie met de Nexus One.

Ondertussen probeerde Wat zou Google doen? auteur Jeff Jarvis de Google phone pagina te bereiken op zijn iPhone en constateerde dat dit niet werkte. Maar dit terzijde, terwijl ik wacht op een vraag over Google Editions in combinatie met de Nexus One.

Er wordt gevraagd of alle oudere telefoons met Android nog geüpdate zullen worden naar de nieuwere versies van Android. Het antwoord luidt dat sommige telefoons inderdaad nog een update zullen krijgen, bijvoorbeeld de G1 zal nog naar 2.0 geupdate worden. Maar sommige telefoons zullen de nieuwe versie niet aankunnen, 3D plaatjes kunnen alleen getoond worden op de Nexus One, niet op oudere Android telefoons. Updates zullen aangepast worden op wat het apparaat aankan.

En dat is het besluit van de persconferentie. Geen woord over Google Editions, maar gezien de kenmerken van de Nexus One en de stand van techniek die het apparaat in dit korte tijdsbestek heeft laten zien, denk ik dat Google nog niet het achterste van haar tong heeft laten zien en in de loop van dit jaar nog wel met een update zal komen om Google Editions op de telefoon mogelijk te maken. Hoewel een 3,7 inch beeldscherm misschien net iets te klein is om digitaal van te lezen?

Je kunt het commentaar van Slashgear teruglezen op hun live blog.

Wat vinden jullie van de Nexus One? Gaan jullie een Google Superphone kopen?

Vorig artikelEreader applicaties populair in Nederlandse App Store
Volgend artikelKindle DX goes Dutch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in