De Koninklijke Bibliotheek en Google hebben in 2010 een overeenkomst gesloten voor het digitaliseren van 160.000 rechtenvrije boeken uit de periode 1700-1870 uit de collectie van de KB. De KB kan de scans echter nog steeds niet online beschikbaar stellen op een eigen platform vanwege de strenge voorwaarden van Google.
In september vorig jaar werd bekend dat Google in het contract zeer strenge voorwaarden oplegt aan de KB. De KB mag de gedigitaliseerde boeken aanbieden via een eigen platform maar moet voorkomen dat gebruikers de scans verspreiden of commercieel gebruiken. Volgens deskundigen is deze eis onuitvoerbaar.
De KB is de afgelopen vier maanden bezig geweest met het bedenken hoe de digitale boeken aangeboden moeten worden. Maar tot op heden is er nog geen oplossing gevonden. “De eerste gescande boeken komen in de loop van januari online op Google Books”, vertelt KB-woordvoerster Mireille Kok tegen ICT-nieuwswebsite Webwereld. “De KB zal bezoekers in de tussentijd doorlinken naar de scans op Google Books.”
Kok legt uit dat een andere reden voor de vertraging van het platform is dat de KB en het Nationaal Archief samengevoegd zullen worden. Beide instellingen worden per 1 juli samengevoegd tot één organisatie wegens de verregaande samenwerking en het streven van het kabinet naar een compacte rijksoverheid. “We bespreken met het Nationaal Archief de mogelijkheid voor het aanbieden van alle gedigitaliseerde bestanden van beide instanties”, aldus Kok.
Update: De KB laat vandaag in een persbericht weten dat het artikel op Webwereld van eerder vandaag ‘onjuistheden’ bevat: “De contractsvoorwaarden met Google belemmeren de KB geenszins om het gedigitaliseerde materiaal op een platform beschikbaar te stellen.” In het persbericht deelt de KB mee dat de planning van het digitaliseringsproject geheel volgens planning verloopt. In eerste instantie worden de eerste Google-scans beschikbaar gemaakt via Google Books. In de zomer zullen de eerste collecties op het platform van de KB zelf gepresenteerd worden. In het contract tussen de KB en Google is verder afgesproken dat het gedigitaliseerde materiaal tevens gratis toegankelijk zal worden gemaakt via Europeana.
(Via: Webwereld)