2012: het jaar waarin Nederlandse bibliotheken ebooks omarmen

0

Ebooks winnen in Nederland steeds meer terrein. In de Nederlandse bibliotheken is het ebook echter amper nog te vinden. Dit jaar gaat daar verandering in komen. In het eerste kwartaal van dit jaar krijgen openbare bibliotheken de beschikking over een platform waarmee ebooks gestreamd kunnen worden. Daarnaast zal eind dit jaar een landelijke digitale bibliotheek worden gelanceerd waar alle leden van openbare bibliotheken toegang toe krijgen.

Nederlandse bibliotheken zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2012 een platform lanceren waarmee ebooks online gelezen kunnen worden. Gebruik zal worden gemaakt van het platform Public Library Online (PLO) dat ontwikkeld is door de Britse uitgeverij Bloomsbury. Het platform wordt al gebruikt door openbare bibliotheken in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Denemarken. Bibliotheken kunnen de ebooks niet downloaden van het platform, alleen maar streamen. Leden van de aangesloten bibliotheken kunnen de aangeboden ebooks op een apparaat met toegang tot het internet lezen in de bibliotheek of ergens anders zoals thuis.

In eerste instantie zal het platform toegang bieden tot rond de veertig Engelstalige ebooks voor zowel jongeren als volwassenen. Later zullen Nederlandse titels worden toegevoegd die per uitgever worden geacquireerd. Hierover worden momenteel afspraken gemaakt. Daarnaast kan de bibliotheek zelf ebooks toevoegen zoals titels waarvan zij zelf de eigenaar zijn of waarover zij zelf met auteurs licentieafspraken hebben gemaakt. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan boeken als de winnaars van lokale Debuutprijzen die een aantal bibliotheken organiseren”, aldus de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Het is de bedoeling dat eind dit jaar alle Nederlandse bibliotheken aangesloten zullen zijn op een gezamenlijke digitale infrastructuur. Een landelijke digitale bibliotheek is volgens staatssecretaris Zijlstra efficiënter en goedkoper dan wanneer bibliotheken een eigen digitale collectie opzetten en beheren. Vooral voor bibliotheken in kleinere gemeenten is het volgens de staatssecretaris moeilijk om de ontwikkelingen op het gebied van ebooks bij te benen. Momenteel zijn al een paar bibliotheken aangesloten op het netwerk.

Een ander voorbeeld van een digitaal initiatief in de Nederlandse bibliotheken dat dit jaar zal plaatsvinden is de introductie van de Fundels. Fundels zijn prentenboeken die aangevuld zijn met interactieve online versies. De boeken zullen vanaf deze maand te leen zijn via openbare bibliotheken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in