Voor eind van het jaar 2.000 ebooks bij bibliotheken

0

Ondanks de berichten van vorige week dat het lastiger wordt voor bibliotheken om ebooks op grote schaal aan te bieden, zullen er naar verwachting binnenkort een paar duizend rechtendragende ebooks verkrijgbaar zijn bij de openbare bibliotheken. Dat meldt Stichting Bibliotheek.nl, verantwoordelijk voor de opbouw van de landelijke digitale bibliotheek.

Bibliotheek.nl heeft de afgelopen tijd honderden contracten afgesloten met individuele uitgevers over de uitleen van ebooks door de bibliotheken. De brief van de minister waarin ze aangeeft dat het leenrecht niet op digitale boeken van toepassing is, was geen verrassing voor de bibliotheken. Door diverse media werd deze brief echter verkeerd geïnterpreteerd, en leek het erop alsof de Auteurswet helemaal zou verbieden dat bibliotheken ebooks uit kunnen lenen.

Het enige dat de brief zegt is dat bibliotheken eerst rechtstreeks met uitgevers om de tafel zullen moeten om ebooks uit te lenen. Daar is Bibliotheek.nl in opdracht van de branche al volop mee bezig. De stichting heeft inmiddels voor meer dan 500 ebooks afspraken gemaakt. Voor het eind van het jaar moeten daar nog 1.500 bijkomen, zo meldt Bibliotheek.nl in een persbericht.

Behalve commercieel verkrijgbare ebooks, bieden de openbare bibliotheken inmiddels ook al tienduizenden rechtenvrije ebooks aan, afkomstig van Gutenberg.org en DBNL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in