Kleur op ereaders: een update

0

Er wordt veel gesproken over de opkomst van kleurenschermen voor eInk ereaders. Sriram Peruvemba, marketing topman bij het bedrijf E Ink, heeft hierover op een conferentie een aantal uitspraken gedaan.

Peruvemba ziet dat de markt voor ereaders sterk in beweging is en dat de ontwikkelingen op dit gebied elkaar snel opvolgen. Doordat er meerdere spelers actief zijn op de markt lijkt de trend zich nu vooral te richten op snellere en goedkopere schermen. Daarnaast is de ontwikkeling van eInkschermen met kleur een belangrijk focuspunt voor meerdere fabrikanten. Prototypen van verschillende schermen komen regelmatig voorbij op eReaders.nl. In Japan is sinds april 2009 al een fullcolor eInk ereader te verkrijgen: de Flepia van Fujitsu.

Het bedrijf E Ink heeft de afgelopen twee jaar al voorbeelden van kleurenschermen laten zien en hoopt over een aantal maanden met het uiteindelijke product te kunnen komen. De verwachting van Peruvemba is dat de eerste apparaten waarin een kleuren E Inkscherm verwerkt is, in het eerste kwartaal van 2011 beschikbaar zijn. De kleuren op een dergelijk scherm zijn te vergelijken met de kleuren in een gedrukte krant en niet met de kleur die op een LCD-scherm vertoond kan worden. Het grote voordeel ten opzichte van de LCD-schermen blijft de flexibiliteit die te behalen is met epaper en de langere batterijduur.

Ook het bedrijf Qualcomm richt zich met haar Mirasolscherm op de markt voor ereaders met kleur. Op ereaders met dit scherm is het zelfs mogelijk om video af te spelen. Daarmee plaatsen dergelijke apparaten zich volgens het bedrijf tussen de zwart-wit ereaders en multimedia apparaten als de iPad, welke een LCD-scherm hebben. Ereaders met kleur en de mogelijkheid om video af te spelen, zijn licht, gemakkelijk mee te nemen en hebben tevens een langere batterijduur dan apparaten met LCD-schermen.

Ook SiPix, concurrent van E Ink, zit niet stil op het gebied van ereaders met kleur. Het bedrijf gaf vorig jaar september al aan dat zij voor het einde van 2010 haar eerste kleuren epaper hoopt te kunnen leveren.

Al deze ontwikkelingen laten zien dat de ereadermarkt volop in beweging is, ondanks de opkomst van multimedia apparaten als de iPad. Er valt op dit gebied dus nog veel te verwachten.

(Via: E-Ink-Info.com.)

Vorig artikelBarnes & Noble combineert boek met ebook
Volgend artikelRead an E-book Week

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in