Europees Hof: geen laag BTW-tarief op ebooks

0

Het Europees Hof van Justitie heeft Frankrijk en Luxemburg teruggefloten voor het eigenhandig verlagen van het BTW-tarief op digitale boeken. In beide landen geldt momenteel het lage BTW-tarief in plaats van het hoge, wat in strijd is met Europese regels.

In Frankrijk betalen consumenten op het moment 5,5% BTW over ebooks, in Luxemburg is dat zelfs 3%. Beide landen vinden dat digitale boeken net als papieren boeken (en kranten) onder het lage BTW-tarief zouden moeten vallen. Volgens Europese regels kunnen digitale diensten echter enkel onder het hoge tarief vallen. Dat is ook de reden waarom Nederland nog altijd de stap niet heeft durven zetten om digitale boeken eveneens onder het lage tarief te belasten.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange vindt dat “Europa hier achter de feiten aanloopt”. ”De wetgeving komt uit het papieren tijdperk terwijl veel mensen hun krant of boek al op een e-reader of tablet lezen.” Zij is dan ook van mening dat de Europese Commissie de Europese btw-richtlijn aan moet passen zodat het lage tarief ook voor digitale boeken kan gelden.

Het is nog niet duidelijk wat de consequenties zijn van de uitspraak van het Hof van Justitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in