StorEbook werkt aan realistische tekst-naar-spraak

0

Laat je wel eens een stuk tekst voorlezen door een computer of je iPad, dan weet je dat de huidige spraaktechnologie acceptabel maar zeker niet perfect is. Vaak worden woorden verkeerd uitgesproken of liggen de klemtonen verkeerd. Bij het Amerikaanse telecombedrijf AT&T ontwikkelen ze spraaktechnologie voor misschien wel de meest kritische groep luisteraars: kinderen.

Onder de noemer Natural Voices werkt de onderzoeksafdeling van het bedrijf aan een natuurlijke tekst-naar-spraak omzettingstechniek. Een van de projecten waar deze techniek voor gebruikt gaat worden is StorEbook. Uiteindelijk is de bedoeling hiervan om kinderboeken automatisch te kunnen laten voorlezen, rekening houdend met de verschillende stemmen, karakters en intonaties die je in een willekeurig kinderboek kunt tegenkomen.

Daar komt wel wat bij kijken, geeft initatiefnemer Taniya Mishra aan: “Het is een erg uitdagend technologisch probleem om een systeem automatisch karakters te laten herkennen, hun persoonlijke trekjes en emoties uit de tekst af te leiden, en te voorspellen wat de juiste stem is voor een personage.”

Een van de doelen van het project is om het mogelijk te maken stemmen van bekenden te kiezen, meldt Engadget. Een familielid, bijvoorbeeld een oma of moeder, zou enkele standaardzinnen kunnen inspreken die dan door het systeem worden gebruikt om automatisch tekst uit boeken te kunnen voorlezen. Speciaal inspreken is wellicht niet eens nodig: het systeem zou ook kunnen leren uit spraakgebaseerd zoeken of interactie met het apparaat, of zelfs alledaagse gesprekken kunnen oppikken en deze gebruiken.

StorEbook wordt zoals het er nu uitziet een HTML5-applicatie die in alle browsers gebruikt kan worden. Gebruikers kunnen dan onder meer hun boeken uploaden en deze met realistische stemmen laten voorlezen aan hun kinderen.

Vorig artikelAmazon helpt schrijvers bij het maken van boekomslagen
Volgend artikelTablet meest populair onder ebooklezers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in