Google book settlement: een update

0

Google is al sinds 2002 bezig met het scannen van boeken. Niet alleen die in het publieke domein, maar ook boeken die weliswaar niet meer te verkrijgen zijn, maar waar nog wel auteursrecht op rust. Google is niet meer slechts een zoekmachine, het is de moeder aller bibliotheken geworden. Maar auteursrechtenorganisaties en bibliotheken vrezen een monopolie en komen in verzet.

Googles missie is helder: alle informatie op de wereld organiseren en digitaliseren en het universeel beschikbaar en gebruiksklaar maken. Het idee is simpel: creëer de bibliotheek aller bibliotheken door alle ooit gepubliceerde boeken ter wereld te scannen en op te slaan in een database, die geïndexeerd en doorzocht kan worden. En dat allemaal online. Google Book search herbergt boeken van Homerus tot Harry Potter en van de bijbel en de koran tot Jip en Janneke. In april 2009 waren er 7 miljoen boeken ingescand. Naast de veelal oudere boeken in het scanprogramma beheert Google ook veel recente titels, die door uitgevers beschikbaar zijn gesteld.

Schikking
Op veel boeken die Google inscant rust nog auteursrecht, ook al zijn ze vaak ‘out of print’ en dus niet meer verkrijgbaar. Van veel van die boeken kan echter niet achterhaald kan worden wie de rechten erop heeft, de zogenaamde wezen. Het is toch schending van het auteursrecht als deze boeken zonder meer worden ontsloten. Google werd hierom in 2005 aangeklaagd door de Amerikaanse Authors Guild en de Association of American Publishers, die vonden dat Google misbruik maakte van de werken die zij beheerden omdat het bedrijf advertenties naast de boeken zette en daar inkomsten uit verkreeg. De door de Guild en APA vertegenwoordige auteurs en uitgevers vonden dat zij recht hebben op (een deel van) de inkomsten van die advertenties.

Eind 2008 kwam Google tot een overeenstemming met de twee aanklagers. Volgens de voorgestelde schikking, waarvoor Google éénmalig een bedrag van 125 miljoen dollar op tafel moest leggen, zou Google de gedigitaliseerde boeken legaal tegen betaling mogen aanbieden aan blibliotheken en eindgebruikers. Daartoe beloofde Google te investeren in een database met boekenrechten. Google krijgt volgens het voorstel 37% van de opbrengst uit licentieovereenkomsten voor out of print boeken. Van boeken die nog copyright hebben en vrij verkrijgbaar zijn, krijgt Google het recht om ze te digitaliseren en voor onderzoek te gebruiken.

In een omvangrijke wereldwijde procedure werden auteurs en uitgevers binnen en buiten de V.S. uitgenodigd om hun bezwaren tegen de voorgestelde schikking kenbaar te maken, aangezien de schikking geldt voor alle boeken die in de VS uitgebracht zijn. Vandaag liep de oorspronkelijke termijn waarop men bezwaar kon maken af, maar een rechter besliste dat Google belanghebbenden langer de tijd moest geven. De nieuwe deadline is vastgesteld op 4 september 2009.

Monopolie
Als de schikking uiteindelijk goedgekeurd wordt, zal Google ’s werelds grootste digitale bibliotheek beheren. Iedere bibliotheek krijgt voor één computer een gratis lidmaatschap, maar de kans bestaat dat dat niet voldoende is. Bibliotheken zullen meerdere lidmaatschappen willen verkrijgen. Als Google straks de enige aanbieder is van gedigitaliseerde werken, vrezen bibliotheken voor een monopolie waarbij Google zou gaan bepalen wat de tarieven zijn en hoeveel aansluitingen een bibliotheek kan krijgen. Ook een aantal consumentengroepen, erven van auteurs en Microsoft hebben geklaagd over het Google Book Search programma. Reden voor het Amerikaanse OM om te onderzoeken of het allemaal wel mag wat Google doet. Het Openbaar Ministerie onderzoekt voornamelijk of de schikking die Google heeft getroffen met de Authors Guild en de APA wel rechtmatig is.

De hoorzitting over de geldigheid van de schikking vindt plaats op 7 oktober 2009. En daarna moet een rechter nog uitspraak doen. Het meest gunstige scenario voor Google is dat er in 2010 een begin gemaakt kan worden met het aanbieden van de ingescande boeken. Gezien de hoeveelheid geld die hiermee gemoeid is, zou dit wel eens tot ver in het volgende decennium uitgesmeerd kunnen worden. Het kan dus nog heel lang duren voordat out of print boeken, waar nog auteursrechten op rusten, daadwerkelijk digitaal beschikbaar gemaakt worden.

(Via: Wired.com.)

Vorig artikelGrote broer van Kindle op komst
Volgend artikelFoto’s nieuwe Kindle gelekt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in