Mirasol nog energiezuiniger dan eInk

0

Volgens een recent onderzoek van Pike Research is de nieuwe schermtechniek van Mirasol zuiniger dan de huidige generatie eInkschermen. Pike Research onderzocht zowel de levensduur van een batterij als het energieverbruik van schermen bij verschillend gebruik, zoals het lezen van boeken, tijdschriften en internetten.

Niet geheel toevallig was het onderzoek van Pike Research aangevraagd door Qualcomm, de moedermaatschappij van Mirasol. Mirasol ontwikkelt een techniek voor energiezuinige kleurenschermen die gebruik maken van omgevingslicht en dus in zonlicht leesbaar zijn. Het bedrijf verwacht tegen het eind van 2010 ereaders op de markt te hebben met de nieuwe schermtechniek.

Pike Research, een onderzoeksbureau dat zich vooral richt op schone technologieën, testte verschillende schermtechnieken van tussen de 5,7-7 inch in grootte, bij vier gebruikscategorieën, namelijk boeken lezen, tijdschriften en kranten lezen, video’s afspelen en internetten. Bij elk van de categorieën kwam de techniek van Mirasol als beste uit de test. OLED-schermen bleken juist de meeste energie te vragen.

Het onderzoeksbureau vergeleek de schermtechnieken van Pixel Qi, Mirasol, eInk, OLED, en LCD/IPS met 50 procent en 100 procent backlight. Opvallend is dat de Mirasol-techniek, die kleurweergave biedt, zelfs nog iets zuiniger is dan de monochrome elektronische inkt die nu vooral in ereaders gebruikt wordt. Bij het lezen van ebooks hield een Mirasol-scherm het 35,4 uur uit op een 2100 mAh batterij, een eInk-scherm 32,9 uur. Het gemeten energieverbruik lag bij het lezen van boeken voor de Mirasol-schermen eveneens net iets lager dan voor een eInk-scherm.

Ook onderzocht Pike Research hoe het zit met de milieuvriendelijkheid van de ereader in vergelijking met het lezen van gedrukte boeken, kranten en tijdschriften. Hieruit bleek dat het gebruik van een ereader tot 90 procent minder milieubelastend kan zijn.

Het volledige rapport is hier te vinden.

Vorig artikelOok Sony verlaagt prijzen ereaders
Volgend artikelLG kondigt Android-tablet aan
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in