Streamingdienst voor audiobooks niet waterdicht

0

Via de website en de iOS-app van het Loket aangepast-lezen kunnen tienduizenden gesproken boeken, kranten en tijdschriften (gratis) gestreamd worden door mensen met een leesbeperking. Maar dankzij een tip van @huwie ontdekte eReaders.nl dat het systeem niet waterdicht is, waardoor ook gewone consumenten er gebruik van kunnen maken.

In opdracht van het Loket aangepast-lezen maakte Dedicon –producent van lectuur voor mensen met een leesbeperking – eerder dit jaar tienduizenden gesproken boeken beschikbaar voor streaming. Leden van het Loket kunnen de titels streamen op aangepastlezen.nl, en sinds vorige maand ook via de gratis iPhone- en iPad-app Daisylezer. Daarnaast kondigde Bibliotheek.nl op 3 juli een samenwerking aan met Aangepast-lezen, wat betekent dat er nu ook audiobooks geleend kunnen worden via de openbare bibliotheek, meer bepaald op de website gesprokenboek.bibliotheek.nl.

Deze gesubsidieerde digitale diensten zijn uitsluitend bestemd voor mensen met een visuele beperking. Zij moeten bij registratie op aangepastlezen.nl en gesprokenboek.bibliotheek.nl immers hun handicap (blind, slechtziend, dyslectisch, of iets anders) verklaren. Maar deze verklaring wordt helemaal niet gecontroleerd, zo blijkt uit onze eigen bevindingen. Wij van eReaders.nl deden ons namelijk even voor als blinden en maakten een gratis account aan op aangepastlezen.nl, waarna we prompt kosteloos luisterboeken konden streamen.

Wat op papier een mooie dienstregeling is om mensen met een leesbeperking aan het ‘luisterlezen’ te brengen, blijkt in de praktijk dus een systeem te zijn dat verre van waterdicht is. Als er niet snel meer controle op gebeurt, zal het systeem misbruikt worden door ‘gewone gebruikers’, wat ook in het nadeel speelt van andere commerciële audiobookaanbieders.

Vorig artikelNieuwe Sony Reader in de maak?
Volgend artikelFrankrijk en Luxemburg op het matje geroepen omtrent BTW-verlaging ebooks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in