Frankrijk en Luxemburg op het matje geroepen omtrent BTW-verlaging ebooks

0

De Europese Commissie (EC) heeft een inbreukprocedure in gang gezet tegen Frankrijk en Luxemburg, omdat de lage BTW-tarieven die zij heffen op ebooks indruisen tegen de Europese wetten.

Sinds 1 januari heffen Frankrijk en Luxemburg respectievelijk 7 en 3 procent BTW op digitale boeken. De EC beschouwt ebooks als ‘elektronische diensten’, en die staan niet op de lijst met uitzonderlijke goederen en diensten waarvoor lagere BTW-tarieven gehanteerd mogen worden.

Volgens de Commissie berokkenen Frankrijk en Luxemburg met hun BTW-verlagingen economische schade aan de 25 andere lidstaten. Verschillende lokale partijen, waaronder volgens de Europese Boekverkopersbond ook enkele Nederlandse spelers, zouden geklaagd hebben bij de EC.

De Commissie is dan ook gestart met een inbreukprocedure tegen Frankrijk en Luxemburg. Beide lidstaten krijgen één maand de tijd om de reden van hun BTW-verlagingen te verklaren – volgens Frankrijk is dit noodzakelijk om de ebookmarkt te kunnen ontwikkelen. Voldoet deze uitleg niet aan de Europese normen, dan zullen beide landen gedwongen worden om hun BTW-wetgeving rondom ebooks te veranderen.

(Via: Persbericht)

Vorig artikelStreamingdienst voor audiobooks niet waterdicht
Volgend artikelGerrit Komrij was enthousiast over digitaal lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in