Zes ideeën om ebooks te verrijken

    0

    De interactie die je als lezer met een ebook kunt hebben, is vaak minimaal. Op apparaten zoals de Kindle en de iPad kun je bijvoorbeeld een bladwijzer aanbrengen, bepaalde secties of alinea’s markeren en opslaan en via de inhoudsopgave doorklikken naar een bepaald hoofdstuk. Kevin Rose, internetondernemer en mede-oprichter van Digg, vertelt in een video zijn ideeën over mogelijke toepassingen in ebooks.

    Kevin vindt het jammer dat op apparaten die altijd in verbinding staan met het internet, de wisselwerking tussen het ebook en het internet niet tot nauwelijks aanwezig is. Hij leest al een aantal jaren ebooks vanaf zijn Kindle en recentelijk van de iPad en heeft een zestal ideeën geformuleerd om van het lezen van ebooks een meer interactieve en sociale bezigheid te maken. In de video wordt weergegeven hoe elk idee toegepast kan worden.

    Extra en verrijkte informatie
    Als eerste zou hij graag de mogelijkheid willen hebben om meer gedetailleerde informatie te verkrijgen over bepaalde personages in het boek. Wanneer je dan op een personage klikt, zou er een pagina getoond kunnen worden met statistieken en extra informatie. Waar bevindt het personage zich nu, hoe is het met hem/haar, wat is zijn/haar geschiedenis? Handig om nog eens na te zoeken tijdens het lezen.

    Het is nu vaak al mogelijk om een woord te selecteren en op te zoeken in een woordenboek. Volgens Rose zou dit een stuk interessanter worden wanneer er extra informatie in de vorm van bijvoorbeeld video’s of volledige artikelen op Wikipedia bij bepaalde woorden beschikbaar is. De mogelijkheid hebben om even te bekijken hoe een bepaald apparaat eruit ziet of waarom de 80-jarige oorlog ontstaan is, kan de informatie in een ebook verrijken.

    Het sociale aspect van lezen
    Het sociale aspect van het lezen van boeken mist Kevin in ebooks, terwijl deze er juist zeer geschikt voor zijn. Aantekeningen die je vrienden maken in een bepaald boek, kunnen voor jou ook interessant zijn. Het zou volgens Rose erg handig zijn wanneer deze aantekeningen door middel van een ingesproken geluidsopname toegevoegd kunnen worden aan een bepaalde gemarkeerde sectie.

    In het verlengde van dit idee ligt de mogelijkheid om een ebook uit te lenen aan een vriend. Net zoals dit nu kan met het papieren boek. Er zou dan een apart knopje toegevoegd moeten worden waarbij je kunt selecteren aan wie je het ebook wilt uitlenen. Het ebook wordt dan verzonden naar diegene en is niet meer leesbaar op je eigen ereader. Wil je toch nog even verder lezen in het boek, dan haal je deze met één druk op de knop weer terug.

    Ook boekenclubs kunnen baat hebben bij een integratie in ebooks. Door vrienden toe te voegen aan een ebook, kun je precies bijhouden waar een ieder zich bevindt in het boek en kun je onderling berichten uitwisselen. Wanneer het duidelijk is dat iedereen het boek uit heeft, kan er een automatische melding verzonden worden en kan het boek besproken worden.

    Statistieken
    Bij een papieren boek kun je heel duidelijk zien hoeveel bladzijden je nog te gaan hebt tot het einde. Bij ebooks wordt dit vaak wel weergegeven in een percentage of met het aantal bladzijden. Er is echter veel meer mogelijk met de ereaders van dit moment. Er kan bijvoorbeeld gemeten worden hoe lang je doet over één pagina, hoeveel je leest per minuut en dit kan vervolgens verwerkt worden in een statistiekenpagina. Op deze pagina kun je dan bijvoorbeeld zien hoe lang je er in dit tempo over zult doen om het hoofdstuk of het ebook uit te lezen.

    Kevin Rose is ervan overtuigd dat de ideeën die hij beschrijft in de toekomst werkelijkheid gaan worden. Zou jij graag meer willen kunnen met een ebook? Welke toepassingen zouden voor jou een ebook nog interessanter maken?

    Bron: DCL Newsblog

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in