GAU en KBb tekenen toch overeenkomst ebookplatform

0

De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) zijn gister toch tot een overeenkomst gekomen over de ontwikkeling van een ebookplatform. Beide partijen zijn al sinds januari bezig met de realisatie van het platform en in april werd de samenwerking stopgezet. Maar nu ligt er eindelijk toch een ondertekende intentieovereenkomst op tafel. Via het platform kunnen consumenten in de toekomst digitale producten zoeken, kopen en gebruiken.

Het doel van het gezamenlijke initiatief is om de Nederlandse ebookmarkt enerzijds in eigen handen te houden, anderzijds om de consument een laagdrempelig platform aan te bieden. De overeenkomst tussen beide partijen is een verrassende ontwikkeling aangezien in april bekend werd dat de GAU uit het project stapte. Hans Gelauff, voorzitter van het ebookplatform, liet toen weten dat er geen conflict is maar dat de uitgevers hun eigen gang willen gaan. Beide partijen hadden toen besloten afzonderlijk door te gaan en ieder hun eigen rol te nemen. Recentelijk heeft de GAU ook een samenwerking stop gezet voor een digitaal platform. Eind vorige maand werd bekend dat de GAU een afspraak met de openbare bibliotheken over het ontwikkelen van een gezamenlijk ebook-pilot had afgezegd om voorrang te geven aan hun eigen platform.

De KBb wil met het project bereiken dat alle boekverkopers, groot en klein, kunnen deelnemen aan de verkoop van digitale content, aldus de voorzitter van de KBb Dick Anbeek. Want hij vindt dat de boekhandel de meest logische plek blijft voor de verkoop van boeken, ongeacht de verschijningsvorm. De voorzitter is zeer tevreden met de overeenkomst: ‘We hebben de afgelopen maanden alle mogelijke samenwerkingsverbanden onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat we samen met de uitgevers het sterkst staan.’ De KBb wil niet alleen zo snel mogelijk digitale boeken via de webwinkel aanbieden ook wil de bond een beter en gedetailleerd titelbestand voor de consument bieden. ‘Dit Digitale Platform wordt wat ons betreft de basis van alles, we zijn dan ook tevreden dat we tot een overeenkomst zijn gekomen’.

Voor de GAU is het van belang dat het digitale platform verschillende belangen kan bedienen zoals de belangen van auteurs en een goed geregelde distributie. Ook de GAU is tevreden over de overeenkomst. ‘Wij hebben altijd geloofd in samenwerking met behoud van de eigen identiteit.’ Cees van Wijk, voorzitter van de GAU is ook zeer tevreden over de uitkomst: ‘We zijn verheugd dat uitgevers en boekverkopers ook in deze digitale tijden tot samenwerking weten te komen.’

Bij de intentieverklaring is een gedetailleerd plan van aanpak opgenomen. Maar de consument moet nog even wachten alvorens het platform te kunnen gebruiken. Het platform zal in verschillende fasen gebouwd worden. De eerste fase begint in het najaar en de tweede zal in het begin of in de loop van 2012 van start gaan, aldus Cees van Wijk.

(Via: GAU)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in