IFA 2012: wat was er te zien op ereadergebied?

0

Tot vandaag is Berlijn het toneel van de jaarlijkse elektronicabeurs IFA. Diverse fabrikanten gebruiken dit evenement om nieuwe producten te lanceren en aan publiek en pers te tonen. Wat was er dit jaar op ereadergebied zoal te zien? Gecko Covers bezocht de beurs en schreef een verslag.

Met toestemming in aangepaste vorm overgenomen van Geckocovers.nl

Ereaders en ereading, de algemene indruk
Eén van de 27 hallen die de Berlijnse “Messe” rijk is, werd besteed aan ereading. De IFA eLibrary hal werd bemand door ereaderproducenten, ebookhandelaren en accessoirefabrikanten. Waar in 2011 Sony de PRS-T1 onthulde en Kobo met haar Kobo Touch ereader de eerste voet aan Europese wal zette, was het dit jaar rustig rond de grote merken. Sony heeft haar nieuwe ereader, de PRS-T2, enkele weken geleden gelanceerd en Amazon laat zoals we van ze gewend zijn niets weten voor de “keynote” op 6 september.

TrekStor ereaders
Voor veel Nederlanders is TrekStor een nog relatief onbekend merk. De ereaderfabrikant uit het Duitse Lorsch is opgericht in 2001 en heeft zich de laatste 2 jaar toegelegd op het vermarkten van ereaders en tablets. Op de IFA presenteerde TrekStor 2 ebookreaders, de TrekStor Pyrus en de TrekStor Pyrus WiFi. Beide ereaders zijn uitgerust met een 6 inch eInk display. Dit kan als enigszins achterhaald worden bestempeld aangezien onder andere Sony de PRS-T2 is uitgerust met een eInk Pearlscherm. Beide modellen hebben een gewicht van 216 gram, kunnen alle gangbare bestandsformaten weergeven en zijn uitgerust met meerdere talen, waaronder Nederlands. De prijs van de gewone Pyrus is €69,99, verwacht wordt dat de Pyrus met WiFi rond de €100 gaat kosten. De Pyrus WiFi zal een integratie krijgen met het systeem van een nog onbekende boekhandel, hierdoor kunnen gebruikers direct ebooks downloaden en lezen.

Kobo
Het Canadese merk Kobo was in tegenstelling tot Amazon wel aanwezig op de IFA. Kobo is in korte tijd uitgegroeid tot een geduchte concurrent van de ‘grote twee’, Sony en Amazon Kindle. Dit komt met name doordat de Kobo Touch ereader voor slechts €99 verkrijgbaar is. Daarnaast doet het apparaat kwalitatief niet of nauwelijks onder voor de PRS-T1 en de Kindle Touch. Onze hoop was een sneak preview te krijgen van een aantal nieuwe Kobo readers. Op een aantal bekwaam Engelssprekende Duitse promotiedames na was het Kobo Team echter niet aanwezig. Hoewel deze dames ons niks konden vertellen over de inhoud, zijn we er wel achter gekomen dat er zeer binnenkort een persconferentie wordt gehouden. Wij verwachten dat dit de keynote wordt waarin Kobo onder andere een ereader met backlight gaat presenteren.

Pocketbook
Ook Pocketbook is bezig met het ontwikkelen van een reader met backlight. Een prototype werd angstvallig onder de toonbank gehouden (‘no pictures please’). Deze zal ‘het licht’ echter niet zien voor 2013. Pocketbook lijkt verder af te willen stappen van de numerieke benaming die ze een tijd hebben gehanteerd. Wat eerst de Pocketbook 611 was, werd gepresenteerd als Pocketbook Basic. Het nieuwe model, de Pocketbook 622, heet nu de Pocketbook Touch. Vooral de Touch kenmerkt zich door een strak design en deze is uitgerust met de nieuwste eInk Pearl technologie.

Vorig artikelKobo Touch handmatig updaten naar versie 2.1.1
Volgend artikelKobo introduceert twee nieuwe ereaders en Androidtablet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in