Morgen gaat de grootste boekenbeurs ter wereld in Frankfurt van start. Traditioneel gezien is de Buchmesse de plaats waar uitgevers, auteurs, agenten, boekhandelaren en journalisten elkaar treffen, onder meer om te praten over boekdeals en vertaalrechten. De afgelopen edities kwam er steeds meer aandacht voor digitaal publiceren, maar dit jaar hangt het thema als een schaduw over de beurs.
Helen Runbelow van The Times praatte voorafgaand aan de beurs met enkele Britse mensen uit de boekenbranche en concludeerde dat iedereen bezig is met ‘de grootste verandering sinds de uitvinding van de Penguin-paperbacks’. Ze sprak met Claire Paterson, een gezaghebbend agent, die stelt dat de sfeer in Frankfurt er een zal zijn van ‘een industrie in totale beweging en chaos’. Volgens Jamie Bing van Canongate Books is het op dit moment ‘een bloody wildwest’. En Tony Beevor, historicus en voormalig voorzitter van de British Society of Authors, is ‘ernstig bezorgd’ over de schrijvers van de toekomst.
De Buchmesse heeft dit jaar een sterk vergrote aandacht voor digitale ontwikkelingen. Onder de noemer ‘Frankfurt Sparks’ lanceert de beurs projecten, conferenties en events over de toekomst van media en boekenwereld.
Waarom heerst er zo’n opwinding in de boekenbranche, zelfs nu gedrukte boeken nog overal te vinden zijn en goed verkocht worden? Een van de redenen is dat steeds meer grote bedrijven en buitenstaanders zich het afgelopen jaar zijn gaan interesseren in boeken en ebooks. Daarbij komt dat de aantallen verkochte ebooks ook exponentieel lijken te groeien. Victoria Barnsley van HarperCollins stelt dat de boekenbranche in ‘onbekend vaarwater’ is. Hoewel het ebook aan de ene kant nieuwe mogelijkheden biedt, kaapt het vooral voor paperbacks een deel van de markt weg. Volgens Barnsley is er echter juist ook een toekomst voor mooie edities van boeken met een harde kaft.
De vergelijking tussen ebooks en de paperback lijkt op zijn plaats. Toen Allen Lane in 1935 de paperback bedacht, was hij op zoek naar iets goedkoops en handzaams. Je zou kunnen zeggen dat hij eigenlijk van het ebook droomde, maar dat hij zijn tijd vooruit was. Ebooks zorgen met hun toegankelijkheid en mogelijke lage prijzen voor net zoveel opwinding als de paperback deed. Barnsley: ‘Toen de paperback werd uitgevonden kon niemand het erover eens worden wat de juiste royalties waren, het is niet verrassend dat dit nu ook voor ebooks geldt.’
(Via: The Australian / The Times.)