Drie soorten ebook piraten

0

Piraterij is er in alle vormen en maten. Sommige piraterij gebeurt per ongeluk, maar er zijn ook grootverbruikers die meerdere terabytes ter beschikking stellen van een community. Er zijn drie soorten ebook piraten: de hamsteraars, de onderzoekers en de gelovigen.

De vraag blijft of iedere illegale download een gemiste verkoop is. Soms willen mensen eerst een stukje lezen van een illegale digitale versie om te bepalen of ze de hardcover zullen kopen. Soms vind men een illegaal gedownload ebook zo interessant, dat er ook een papieren versie van wordt aangekocht. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat een illegale download juist een aanzet is tot het kopen van een boek.

De hamsteraar
Hamsteraars downloaden alles om dat het gratis is. Vaker wel dan niet heeft de hamsteraar niet eens tijd om alles te lezen en luisteren wat hij downloadt. En zelfs al lezen ze een fractie van wat ze downloaden, dan nog zullen ze dat nooit kopen. Hamsteraars zijn vervelend, maar niet vervelender dan een winkeldief.

De onderzoeker
De onderzoeker zit op piratensites uit nieuwsgierigheid. Hij wil een voorproefje van een auteur, genre of boek dat hij anders nooit zou kopen. Omdat er geen andere mogelijkheid is om boeken te proeven, zoals je bij muziek de radio hebt, downloadt de onderzoeker ebooks.

Deze categorie downloaders zou het ebook kopen als het beschikbaar was, of als ze wisten waar ze het koonden vinden. “De onderzoeker” zou bijna geheel verdwijnen als uitgevers niet alleen vertrouwden op mond-tot-mond reclame en krantenrecensies.

De ware gelovige
Dit is de gevaarlijkste categorie. Deze mensen zijn technisch onderlegd en gedreven genoeg om boeken in te scannen met OCR-technologieën (optical character recognition) en ze aan te bieden als download. Dit zijn de zware jongens. Ze hebben een sterk idee van hoe de ebookmarkt eruit ziet en geloven in ebooks als een technologie. Ze zijn toegewijd aan het promoten van ebooks en maken die beschikbaar zonder dat ze zich bekommeren om auteursrecht en andere juridische aangelegenheden.

Deze categorie is niet alleen gevaarlijk voor de print industrie, maar ook voor de ebookmarkt. Als hun manier van denken mainstream wordt, zoals de muziekindustrie Napster heeft toegestaan mainstream te worden, dan kunnen de uitgevers hun borst natmaken. Deze subcultuur is er al een tijdje en zal nog wel even blijven bestaan; zelfs als alle uitgevers het licht zien en ebooks op dezelfde wijze en tegelijkertijd gaan aanbieden met papieren boeken.

Maar zolang de categorie ware gelovigen een subcultuur blijft, zullen hun activiteiten slechts minimale impact hebben. Het is vrij makkelijk voor mensen om illegaal ebooks te downloaden. De kwaliteit van het product vertoont wat smetjes, maar is vaak beter dan het aangeboden legale ebook en heel vaak is er zelfs geen legaal alternatief, net als in het begin van de digitale muziek industrie.

De beste oplossing tegen piraterij is het aanbieden van een digitaal alternatief, tegelijk met het papieren boek. Dat digitale alternatief dient wel vergelijkbaar te zijn met het illegale ebook om enigszins te kunnen concurreren. Er wordt teveel tijd besteed aan secundaire zaken zoals DRM en bestandsformaten, terwijl primaire zaken zoals koopvoorwaarden (wat koopt de klant: een bestand? een creatief werk? leesrechten?) en toegang (waar vind je ebooks? hoe kun je weten wat goed is en wat niet?)

(Via: Teleread.)

Vorig artikelUniBook.com stapt in ebooks
Volgend artikelEén op de drie titels van de Bestseller 60 leverbaar als ebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in