Franse uitgevers: abonnementsdienst voor ebooks is illegaal

0

Sinds Amazon in Frankrijk begon met het aanbieden van Kindle Unlimited, waarbij je voor nog geen tientje onbeperkt ebooks kunt lezen, zijn de Franse uitgevers en de overheid op zoek naar manieren om de positie van Amazon te verzwakken. De uitgevers concluderen nu dat zo’n streamingdienst niet is toegestaan onder de vaste boekenprijs die in Frankrijk ook voor ebooks geldt.

Het Syndicat National de l’Edition, de nationale uitgeversvereniging, laat in een communiqué aan haar leden weten onderzoek te hebben gedaan naar abonnementsdiensten voor ebooks.

“Na een juridische analyse en na uitgebreide bezinning, is de SNE afgelopen december tot de conclusie gekomen dat het aanbod van abonnementsdiensten waarbij de ebookprijzen niet door uitgevers zijn vastgesteld niet legaal is. […] Voor het grote publiek staat de wet geen abonnementen van meerdere uitgevers toe. Alleen als een uitgever zelf een abonnement instelt en de prijs bepaalt is het toegestaan.”

Het Franse ministerie van Cultuur beraadt zich momenteel over abonnementsdiensten voor ebooks en zal binnenkort met een conclusie komen. Het standpunt van de SNE is inmiddels overgebracht aan de Minister van Cultuur en zal naar verwachting zwaar wegen.

De uitgevers willen met name Amazon een halt toeroepen, maar deze stellingname van het SNE betekent ook minder goed nieuws voor enkele kleine Franse start-ups die zich op de markt van abonnementsdiensten voor ebooks begeven, zoals Youscribe en Youboox.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in