Google Editions binnenkort van start

0

Al enige tijd wordt er in de uitgeefwereld uitgekeken naar het moment waarop Google zal beginnen met het verkopen van boeken. De Wall Street Journal meldde eergisteren dat Google van plan is in juni of juli te beginnen met de nieuwe dienst.

Een jaar na de eerste geruchten over Google Editions lijkt het er eindelijk van te gaan komen. Op de Frankfurter Buchmesse in 2009 kondigde Google de plannen voor het eerst officieel aan. Sindsdien is Google druk bezig geweest met het sluiten van overeenkomsten met uitgevers. Het bedrijf is altijd tamelijk onduidelijk geweest over de termijn waarop Google Editions van start moest gaan. Hoewel juni of juli nog steeds onduidelijk is, geeft het nu wel een duidelijker richtpunt aan.

Het lijkt er steeds meer op dat de komst van Google Editions voor een grote revolutie in de ebookwereld kan gaan zorgen. De belangrijkste verandering die Google brengt, is het feit dat het bedrijf ebooks aanbiedt ‘in the cloud’. Dit wil zeggen dat je als consument de ebooks niet als bestand naar je ereader downloadt, maar het boek via de browser op de server van Google leest. Daarbij wordt een cache-versie op je eigen apparaat opgeslagen zodat je het boek ook offline kunt lezen.

Dit betekent in principe dat de ebooks van Google op elk apparaat dat met een browser is uitgerust gelezen kunnen worden. Daardoor heb je bij Google Editions geen last van problemen met het downloaden en overzetten van bestanden. Ook krijg je als consument naar verwachting veel minder te maken met DRM-problemen, omdat het boek gekoppeld wordt aan je Google-account.

De iPad-bezitters zijn waarschijnlijk een grote doelgroep voor Google. Daarnaast zijn ook ereaders met eInk-schermen steeds vaker met een internetverbinding uitgerust. Er staat echter voor de zomer ook een Google-tablet in de planning. Waarschijnlijk zal Google zich met Google Editions ook nadrukkelijk op dat apparaat gaan richten.

Een andere belangrijke eigenschap van Google’s model is dat uitgevers zelf de prijs mogen bepalen waarvoor hun ebooks verkocht worden. De opbrengsten worden volgens een vast percentage verdeeld tussen de aanbieder van de ebooks en Google.

Google Editions hoeft in principe niet het einde te betekenen van de traditionele online boekenwinkels. Google biedt namelijk ook een dienst aan waarbij retailers op hun eigen site via Google Editions boeken kunnen verkopen.

In tegenstelling tot de ebookwinkels van Amazon en Apple, richt Google Editions zich ook op de Nederlandse en Europese markt. Op dit moment is nog niet bekend met welke uitgevers Google precies afspraken heeft gemaakt. Wel lijkt het erop dat veel uitgevers geïnteresseerd zijn in de nieuwe dienst, omdat het hen een extra distributiekanaal geeft. Een groot voordeel voor Google is dat ze op dit moment al miljoenen boeken in digitale vorm op hun servers hebben staan.

(Via: New Yorker en WSJ.)

Vorig artikelBoekhandel goed door crisis heen
Volgend artikelOveral Wikipedia met Wikireader
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in