Scribd stapt over op HTML5

0

’s Werelds grootste documentenplatform Scribd heeft aangekondigd Flash in te wisselen voor HTML5 voor de weergave van documenten op de website. Die stap is opmerkelijk omdat het bedrijf drie jaar lang volledig gericht was op de Flash-software van Adobe om ervoor te zorgen dat hun documenten er op elk platform hetzelfde uitzagen.

Scribd is een online platform voor documenten en kan gezien worden als het Youtube voor teksten. De website heeft maandelijks tientallen miljoenen bezoekers. Gebruikers kunnen hun documenten in diverse formaten uploaden, die dan vervolgens door en met anderen bekeken en gedeeld kunnen worden. Het lezen van de documenten gaat met behulp van het zogenaamde iPaper. Voor deze software gebruikte Scribd tot nu toe Flash. Maar nu maakte het bedrijf bekend af te stappen van deze techniek. “We schrappen drie jaar Flash-ontwikkeling en zetten nu alles op HTML5 omdat we geloven dat HTML5 een veel betere leeservaring biedt dan Flash. Nu kan elk document een webpagina worden.”

Scribd volgt met deze stap een reeks andere bedrijven als Apple en Microsoft die hebben aangegeven HTML5 boven Flash te verkiezen. Tegelijk lijkt het bedrijf hiermee vooruit te lopen op de komst van Google Editions. Net als bij Google zullen de documenten bij Scribd immers vanaf nu in elke browser te lezen zijn. Daarbij komt ook dat Scribd zich steeds meer op ebooks lijkt te richten. Veel experts denken dat dit ‘in the cloud’ lezen uiteindelijk de toekomst heeft. Tot nu toe moeten documenten en ebooks vaak eerst in aparte bestanden naar de apparaten van lezers gedownload worden. Met ‘in the cloud’ lezen blijft het eigenlijke document op de server van de aanbieder staan en kun je het als lezer direct in de browser lezen.

Door de overgang van Scribd naar HTML5 kunnen de documenten voortaan ook op de iPad gelezen worden. De iPad heeft geen ondersteuning voor Flash en richt zich voor de weergave van multimedia ook op HTML5.

(Via: Techcrunch.)

Vorig artikelOveral Wikipedia met Wikireader
Volgend artikelDe iPad als krantenkiosk met PressReader
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in