‘Landelijke digitale bibliotheek heeft gevolgen voor lokale bibliotheken’

0

De Raad voor Cultuur heeft aan minister Jet Bussemaker laten weten dat het zorgen heeft over de gevolgen van een landelijke digitale bibliotheek voor de lokale bibliotheken. Volgens de Raad gaat er in de nieuwe Bibliotheekwet teveel aandacht uit naar het digitale platform en te weinig naar de lokale bibliotheken.

De minister vroeg verschillende partijen uit de branche om een reactie op de nieuwe Bibliotheekwet die in 2015 moet ingaan. De Raad staat achter dit wetsvoorstel, maar heeft wel enkele aandachtspunten. Een daarvan is dat er in de nieuwe wet ‘een vernieuwend perspectief op de functie en het bereik van de lokale bibliotheken’ ontbreekt.

Volgens de Raad zouden gemeenten door de nieuwe wet op het idee kunnen komen om lokale activiteiten van bibliotheken verder terug te schroeven. Als de landelijke digitale bibliotheek succesvol wordt, zou het idee kunnen ontstaan dat er bezuinigd kan worden op de plaatselijke vestigingen van openbare bibliotheken.

Ook de uitgevers verenigd in het Nederlandse Uitgeversverbond uitten eerder al hun zorgen over de nieuwe wet. En van hun kritiekpunten is dat er voorbij gegaan wordt aan rechthebbenden in de keten. Bibliotheken zouden met de nieuwe wet namelijk in samenspraak met de minister tarieven voor het huren van ebooks vastleggen. Uitgevers voelen zich hierdoor gepasseerd.

(Volkskrant)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in