Review: Sony PRS-505 is simpele, maar goede keuze

0

Niels Winters heeft als gast auteur een review geschreven over de Sony PRS-505 ereader voor deze site. Wil jij ook een review schrijven voor eReaders.nl? Neem even contact op!

De Sony PRS-505 mist de wat geavanceerdere functies van zijn grotere broer PRS-700 of bijvoorbeeld de ereaders van iRex, maar met een prijs die vaak meer dan de helft lager ligt, is het een uitstekende keuze voor iemand die gewoon een simpele maar complete ereader zoekt.

Sony is al een redelijk tijd actief op de ereader markt. Naast de luxere Sony PRS-700, heeft het merk ook al twee jaar de PRS-505 in het assortiment. Zoals de meeste andere ereaders, maakt ook de 505 gebruik van het 6″ Vizplex scherm van E Ink.

Eerste indruk

De reader komt verpakt een stevige kartonnen doos. Naast de reader zelf, zien we verder een stijlvolle blauw lederen omslag, een beknopte papieren handleiding, een USB kabel en de benodigde software op een CD-ROM.

De reader kan met een simpele klik in de harde lederen omslag worden bevestigd. De omslag is met een mooie naad afgewerkt en biedt het scherm extra bescherming tegen de elementen.

Het is verder opvallend dat Sony er standaard geen stroomadapter bij levert, maar bij gebruik wordt al snel duidelijk dat dit geen enkel probleem hoeft te zijn.

  • 1. Gaatje voor polsbandje.

  • 2. Mini USB.

  • 3. Stoomaansluiting. Elke adapter met een PSP (Playstation Portable) aansluiting past hierop.

  • 4. Hoofdtelefoonaansluiting.

  • 5. Volumeknoppen.

  • 1. SD kaartslot.

  • 2. Memory Stick Pro Duo kaartslot.

  • 3. Aan/Uit knop.

  • 4. Status LED.

Gebruik
Het eerste dat bij gebruik opvalt is het handzame formaat van de lezer. Waar het bij “echte” boeken nog wel eens een probleem kan zijn om ze met één hand vast te houden, is dit bij de 505 door het lage gewicht geen enkel probleem. Omdat de knoppen voor het omslaan zowel aan de onderkant als de zijkant zitten, is er altijd wel een comfortabele houding te vinden om van de boeken te genieten.

Het opstarten van de 505 kan vanuit de “uit” stand ongeveer een minuut duren. Dit lijkt misschien wat lang, maar in de praktijk zul je dit weinig tegenkomen. Het is mogelijk om de reader echt uit te doen via een optie in het menu, maar het is veel praktischer om de lezer in de slaapstand te laten sukkelen. Vanuit de slaapstand is de reader binnen een seconde weer gebruiksklaar.

Vanuit het hoofdscherm kun je bij alle functies. Onder Settings vinden we bijvoorbeeld de mogelijkheid om de tijd in te stellen en om de oriëntatie (landscape of portrait) te bepalen. Maar het grootste deel van het menu bestaat natuurlijk uit de sorteringsmogelijkheden om door de bibliotheek te bladeren.

  • 1. Zoomknop. Drie standen; Small, Medium and Large. Als je deze knop ingedrukt houdt, verandert de oriëntatie.

  • 2. Bladerknoppen.

  • 3. Bookmark/Bladwijzerknop.

  • 4. Navigatie. De middelste knop fungeert als “Enter”.

  • 5. Menu. Brengt je terug naar het bovenliggende menu, of het hoofdmenu als je hem lang indrukt.

  • 6. Cijfertoetsen om een menubalk te activeren of snel naar een pagina in het boek te gaan, gevolgd door een Enter.

Lezen
De eerste keer dat je daadwerkelijk een boek openslaat op de 505, is de rust en scherpte van de letters het eerste dat opvalt. Als je net als ik veel boeken en naslagwerken vanaf een beeldscherm hebt gelezen, vraag je je vrijwel meteen af waarom je nog zolang hebt gewacht om de overstap te maken. Zelfs onder grote hoeken blijven de teksten duidelijk te lezen. Mocht je toch een groter lettertype willen, dan kan dit eenvoudig door van de zoomknop gebruik te maken. Op “small” zie je de pagina ongeveer evengroot als in een doorsnee roman. “Medium” maakt de teksten ongeveer een kwart groter, en “Large” is te vergelijken met grootletter-boeken.

Het omslaan van de bladzijden gaat altijd gepaard met een lichte flikkering van het scherm, wat niet storend is. Het omslaan van een pagina duurt niet langer dan bij een papieren boek en op een gegeven moment wen je jezelf aan dat je halverwege de laatste zin alvast omslaat, zodat je precies op het goede moment weer aan de volgende pagina kan beginnen. De interne accu kan 6000 tot 8000 paginaomslagen aan voor hij leeg is. Als je echter 1 keer per week de reader aan een PC hangt om boeken bij te werken, is dit meestal al voldoende om nooit aan een oplader te hoeven denken. Omdat de lezer ook gewoon via de USB aansluiting kan worden opgeladen, lijkt de beslissing van Sony om er geen extra oplader bij te leveren een logische.

Nog een noemenswaardige functionaliteit is de Bookmark/Bladwijzer functie. Boeken hoeven niet langer ontsierd te worden door Post-Its en ezelsoren om interessante passages terug te vinden. Met een druk op de bookmark-knop verschijnt in de rechtbovenhoek een digitale vorm van het aloude ezelsoor. Vanaf dat moment kun je de passage eenvoudig terugvinden vanuit het hoofdmenu van het boek, met als inhoud de eerste regel van de bladzijde.

Naast het lezen van boeken, kun je met de 505 ook foto’s bekijken en muziek afspelen. De eerste mogelijkheid is uiteraard vrij beperkt door het ontbreken van kleurweergave, maar over de scherpte van de afbeelding valt niet te klagen. Ook het afspelen van muziek is een leuke extra optie via de koptelefoonuitgang, maar hou er dan wel rekening mee dat de accu aanzienlijk sneller leeg zal zijn.

Zijn er dan nog nadelen? De knopjes aan de rechterkant om de bladzijdes om te slaan hadden wat mij betreft wel iets groter gemogen. Het 6″ scherm is verder door het formaat minder geschikt om PDF bestanden op te lezen. Het reflowen (herindelen van pagina’s die te groot zijn voor het scherm) van de pagina’s functioneert op zich prima, maar het komt toch regelmatig voor dat bijvoorbeeld afbeeldingen en de bijbehorende beschrijvingen niet op dezelfde pagina getoond kunnen worden. Dit is echter meer te wijten aan de inflexibiliteit van het PDF bestandsformaat, dan aan de 505.

Conclusie
Voor iedereen die veel boeken of informatie vanaf een beeldscherm leest; twijfel geen moment en gun je ogen de rust van een ereader. Ook als je graag papieren boeken en naslagwerken leest, is de 505 een perfect alternatief. Die extra koffer met boeken die je als fervent lezer meezeult op vakantie? Verleden tijd. Een ruime binnenzak is meer dan voldoende.

De Sony PRS-505 mist de wat geavanceerde functies van zijn grotere broer PRS-700 of bijvoorbeeld de ereaders van iRex, maar met een prijs die vaak meer dan de helft lager ligt, is het een uitstekende keuze voor iemand die gewoon simpele maar complete ereader zoekt.

Filmpje

Verkrijgbaarheid
De Sony PRS-505 is in Nederland nog niet in de winkel te koop, maar de geruchten gaan dat bol.com na de zomer de lezer wil gaan gebruiken om haar eigen ebooks aan de man te brengen.

Uit het buitenland importeren via sites als Ebay is ook een optie, denk dan aan prijzen van rond de €250,=.

Vorig artikel9 inch tablet pc van Archos ideaal voor ebook en meer
Volgend artikelEreadersplaza eerste ereader webwinkel in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in