The iRex strikes back

0

Het was na de introductie van de DR1000S ereader vrij stil van de kant van het Nederlandse iRex Technologies. Wellicht was het stilte voor de storm. Volgens CNET komt het bedrijf dit najaar nog met de DR800, een fraai vormgegeven 8” ereader die beschikt over 3G.

iRex betrad als één van de eerste spelers de arena van de eInk readers. Met de iLiad en later de DR1000 serie wist het bedrijf technologisch hoogstaande ereaders te produceren, die echter maar langzaam hun plek veroverden op de markt voor digitaal lezen. Dat had mede te maken met de B2B strategie van de in Eindhoven gebaseerde Philips spin-off; de consumentenmarkt kwam daardoor als eerste in handen van spelers als Bookeen, Endless Ideas en Sony, en in de VS kwam Amazon met de Kindle.

Nu dat het ebook ook in Nederland op het punt van doorbreken staat kan iRex natuurlijk niet achterblijven. Volgens uitgelekte foto’s en specificaties die vandaag op CNET werden gepubliceerd komt iRex nog dit jaar met een 8” ereader die beschikt over 3G draadloze connectiviteit. De ereader heeft net als de eerste iLiad en de DR1000S een touchscreen, voor eenvoudige navigatie en de mogelijkheid om notities te maken. Volgens CNET gaat het apparaat de DR800 heten en heeft iRex een deel gesloten met een grote Amerikaanse ebookleverancier.

De 8” form factor is veelbelovend; veel mensen vinden een 6” ereader ideaal om romannetjes van te lezen, maar voor het serieuze werk is een dergelijk scherm te klein. Het 10” scherm van de DR1000 is daarentegen wel weer erg groot, waardoor de ereader niet bepaald in je binnenzak past. Een 8” scherm past weliswaar ook niet in je borstzakje, maar het is al een veel handelbaarder formaat en bovendien kun je er prima de meeste boeken in pdf formaat op weergeven.

Of en wanneer precies de nieuwe ereader op de markt komt is niet bekend. Welke ebook formaten de nieuwe ereader gaat ondersteunen is ook nog niet bekend, maar gelet op de recente samenwerking tussen Adobe en iRex ligt het voor de hand dat de reader in ieder geval overweg kan met pdf en ePub.

Vorig artikelICT-specialist Everts bespreekt ereaders
Volgend artikelGerucht: wijst Apple ebook apps af?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in