ebooks lenen in de bieb: succes of niet?

  0

  Het lenen van een ereader en ebooks in de bibliotheek is op steeds meer plaatsen mogelijk. Steeds meer mensen willen wel eens op een laagdrempelige manier kennismaken met digitaal lezen. Een ereader en ebooks lenen in de bibliotheek lijkt daarvoor een prima oplossing. Het blijkt echter een verhaal met twee kanten te zijn.

  Het is al een tijdje bij verschillende bibliotheken mogelijk om ereaders en ebooks te lenen. In juni van dit jaar berichtte eReaders.nl al over de mogelijkheden die bibliotheken in verschillende gemeenten aanbieden. Een ideale optie om eens te testen hoe dat digitaal lezen nu precies bevalt en om een ereader eens mee te nemen op vakantie. Toch?

  Dat het concept een groot succes kan zijn, bewijst een bericht in het Dagblad Kennemerland. De bibliotheek IJmond-Noord is kort geleden begonnen met het uitlenen van ereaders en ebooks en kan de vraag nu al niet meer aan. Ze hebben acht Sony PRS-300 ereaders beschikbaar, welke continu uitgeleend zijn. Inmiddels zijn de wachtlijsten opgelopen tot ruim 10 weken.

  Via een inlogcode kunnen leden van de bibliotheek toegang krijgen tot een digitale bibliotheek op het internet. Op dit moment staat daar nog een kleine collectie aan ebooks: 460 Nederlandstalige boeken. Bibliothecaris Jan Smorenburg geeft echter aan dat dit aanbod gestaag groeit tot zo’n 1000 titels aan het einde van het jaar.

  Gerard Bierens laat echter een ander geluid horen op zijn weblog. Hij had tijdens deze zomervakantie de beschikking over een ereader en wilde wel ebooks lenen bij de bibliotheek om het apparaat te testen. Hij kwam echter van een koude kermis thuis. Zoekend naar een lijst van de collectie ebooks van de Openbare Bibliotheek kon hij na twee dagen intensief speuren nog geen goede informatie vinden. Een lijst van beschikbare ebooks ontbrak, evenals duidelijke informatie welke bibliotheek precies ebooks uitleent en welke dat dan zijn. Een teleurstelling voor Bierens en waarschijnlijk ook voor vele andere mensen die tegen hetzelfde probleem aangelopen zijn.

  Bovenstaande tegenstelling geeft aan dat het uitlenen van ereaders en ebooks op zijn zachtst gezegd een uitdaging is voor bibliotheken. Bij gebleken succes is de vraag hoe een bibliotheek zo goed en efficiënt mogelijk de voorraad ereaders en ebooks kan beheren en eventuele wachtlijsten kan inkorten. Verder ligt er op het punt van centrale informatievoorziening nog veel werk. De nieuwsgierige lezer die eens kennis wil maken met digitaal lezen via de bibliotheek zal door de gebrekkige informatie snel afhaken.

  Bronnen: Noordhollands Dagblad en Weblog Gerard Bierens

  Vorig artikelAmazon lanceert UK Kindle Store
  Volgend artikelNieuwe online conversiedienst voor ebooks

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in