Bookeen voorspelt ereader markt 2010

0

Lauren Picard, medeoprichter van Bookeen, loopt al heel wat jaren mee in de ereader markt. Op de ereading conferentie van Parijs heeft hij een aantal voorspellingen gedaan over hoe de markt zich volgend jaar zou kunnen gaan ontwikkelen.

Bookeen is het bedrijf dat de Cybook Opus en de Cybook Gen3 maakt. Picard voorspelde dat de markt zich zal gaan uitbreiden, dat draadloos de nieuwe standaard voor ereaders wordt en dat de epaper technologie zal verbeteren.

Uitbreidende markt
Veel boekwinkels verkopen al ereaders. In 2010 zullen ereaders een aparte categorie in de boekwinkel gaan vormen, zodat de klant ze beter kan vinden. Er zal een consolidatie plaatsvinden op het gebied van ebooks en kranten. Ook zullen traditionele fabrikanten, zoals Samsung en Asus, hun eigen ereader gaan lanceren. En meer en meer whitelabel ereaders zullen gekloond en gerebrand worden en op de markt verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan de Astak en de BeBook die in beginsel rebrands zijn van de Hanlin.

Draadloos wordt de nieuwe standaard
De meeste nieuwe apparaten zullen een wifi of 3G of bluetooth connectie kunnen gaan maken met het internet. Op die manier kunnen lezers hun ebooks en kranten direct kopen en hoeven niet meer te zoeken naar een USB kabel om hun content op hun ereader te kunnen zetten. Er zullen samenwerkingen optreden met bestaande hardware, zoals de iPhone applicaties. Ook telecombedrijven zullen hun eigen ereader met 3G gaan ontwikkelen en aanbieden tegen gereduceerd tarief (abonnement + gratis of goedkopere ereader). Sommige van die telecombedrijven zullen hun eigen contentportals lanceren. Veel nieuwe ereaders zullen een touchscreen bevatten.

Verbeterde epaper technologie
eInk zal nieuwe concurrenten krijgen. Tot nu toe heeft eInk het monopolie gehad, maar vanaf volgend jaar zullen ook andere technologieën de markt betreden. Dat zal bijdragen aan lagere prijzen voor ereaders.

De ereader zal flexibel en onbreekbaar worden. De nieuwe displays zullen geen glas meer bevatten, maar van plastic gemaakt zijn, zoals bijvoorbeeld Plastic Logic. Op kleurendisplays moeten we nog even wachten: Picard voorspelt dat deze pas in 2011 geproduceerd zullen gaan worden.

De ereading conferentie in Parijs werd gehouden op 1 en 2 oktober en concentreerde zich dit jaar op de kansen voor kranten op een epaper platform. Dit was de tweede keer dat de conferentie georganiseerd werd door de WAN-IFRA.

(Via: Betatales.)

Vorig artikelGratis cartoon ebook
Volgend artikelVragen uitgevers om ebook piraterij?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in