Doe meer met je Kindle

0

Je hebt een Amazon Kindle gekocht. Maar je kunt buiten Wikipedia niet het internet op en je kunt geen Nederlandstalige ebooks kopen. En je favoriete krant staat niet in de lijst met kranten die beschikbaar zijn voor je ereader. Blogs lezen is ook al niet mogelijk. Wat heb je nodig om veel van deze zaken toch met je Kindle te kunnen doen?

Ten eerste heb je een pc of mac met internet nodig om inhoud voor je Kindle te vinden. De ingebouwde browser van de Kindle werkt namelijk niet in Nederland. Bij Google Books en het Gutenberg Project vind je veel gratis ebooks, ook in het Nederlands. Maar dat zijn oudere titels, waarvan het auteursrecht is verlopen. Als je nieuwere (Nederlandstalige) titels wil lezen, wordt het toch wat lastiger: de ebooks van Bol.com kun je niet lezen, want de Kindle ondersteunt geen ePub.

Wil je nieuws of blogs lezen op je Kindle, dan is er veel meer mogelijk. Veel kranten publiceren alles online en ook zijn er een aantal blogs die je via een omweg kunt lezen op je Kindle. Maar hoe krijg je deze content van het web op je Kindle?

Daarvoor heb je Calibre nodig. Dat is een zeer krachtige tool, een soort iTunes voor ebooks, die je kunt draaien op OS X, Windows en Linux.

De eerste truc is bestandsconversie. Calibre kan bijna alles in een formaat omzetten dat je op je Kindle kunt lezen. Het repareert slecht geformateerde tekstbestanden door paragrafen en pagina-eindes invoegen, waar er voorheen geen waren. Zelfs foto’s worden kleiner gemaakt. De normale instellingen zijn meestal goed genoeg, maar als je echt verder wil gaan, dan kun je met de geavanceerde opties lekker aan de gang gaan. Daarna kun je een voorkant van het internet halen en metadata toevoegen zodat je makkelijk kunt sorteren. Als je daarmee klaar bent, kun je je ebooks direct naar je Kindle sturen en oude bestanden verwijderen.

De beste eigenschap van Calibre is de “Fetch News” mogelijkheid. Hiermee kun je kiezen uit een ingebouwde lijst met kranten en tijdschriften op het internet. Met vastgestelde intervallen worden de artikelen van het net gehaald en in een ereader-vriendelijke vorm gegoten. Plug je Kindle in je computer en Calibre stuurt de bestanden automatisch naar je ereader. Ze zijn zo geformatteerd dat het lijkt alsof je ze van Amazon hebt afgenomen.

Calibre laat je je eigen bronnen toevoegen. Voeg de URL van een nieuwsfeed toe, bijvoorbeeld van eReaders.nl en Calibre pakt de nieuwe items en zet ze in een e-paper. Het programma pakt ook de feeds van Google Reader of Instapaper.

Schrik niet als sommige handelingen van Calibre je CPU opslokken. De Pythonscripts die onder de motorkap van het programma zitten, zijn heel krachtig, maar nog niet echt gepolijst. Het mooiste van Calibre is dat het gratis is en open source.

Toegegeven, je moet iedere dag even je ereader in je computer pluggen, maar daardoor maak je er wel een veelzijdiger apparaat van: veelzijdig in de zin van meerdere nieuws-, blog- en ebookbronnen.

(Via: Wired Gadget Lab.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in