Europese Commissie vermoedt kartelafspraken tussen uitgevers en Apple

0

De Europese Commissie gaat onderzoeken of een aantal grote uitgevers illegale afspraken met Apple hebben gesloten om concurrentie af te houden. Het onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van de resultaten van invallen die eerder dit jaar bij uitgevers werden uitgevoerd.

Als uitgevers die betrokken zijn bij het onderzoek noemt de Commissie de internationale uitgevers Hachette Livre, Harper Collins, Simon & Schuster, Penguin en Macmillan. “De Commissie zal in het bijzonder onderzoeken of deze uitgevers en Apple zich hebben beziggehouden met illegale afspraken of praktijken met het beperken van concurrentie als doel of effect.”

Apple heeft bij de introductie van de iBookstore met grote uitgevers afgesproken dat zij de prijs van een ebook zelf mogen bepalen. Onder druk daarvan heeft Amazon moeten besluiten voor die bewuste uitgevers ook volgens dit zogenaamde ‘agency’-model te gaan werken. De Commissie: “We onderzoeken ook het karakter en de voorwaarden van de agency-afspraken door de betrokken partijen voor de verkoop van ebooks.” Een gevolg van het agency-model is dat ebookprijzen over het algemeen hoger werden dan voorafgaand aan dergelijke afspraken.

De Commissie vermoedt dat deze praktijken EU-regels zouden kunnen schenden. Het onderzoek van de EC staat daarbij niet op zichzelf. Eerder werd bekend dat ook in de VS een soortgelijk onderzoek gaande is. In Groot-Brittannië deed de Britse mededingingsautoriteit OFT onderzoek naar deze zaak. Dit onderzoek wordt met onmiddellijke ingang overgenomen door de EC.

(Via: Europa.)

Vorig artikelMagazine Allerhande van Albert Heijn nu ook op iPad
Volgend artikelBlackBerry is nieuwe verliezer van tabletoorlog

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in