Geen ebook ‘Nederland Leest’ vanwege rechtenkwestie

0

Het gratis boek dat bibliotheekleden deze maand krijgen met de actie ‘Nederland Leest’ is niet beschikbaar als ebook. De stichting CPNB, die de actie organiseert, meldt op de website dat het boek niet digitaal mag worden aangeboden van de uitgeverij. Vorig jaar kon de digitale versie nog met een speciale voucher gedownload worden.

‘Nederland Leest’ is een landelijke campagne waarbij ieder jaar een maand lang een boek centraal staat. Dit jaar is dat De donkere kamer van Damokles, geschreven door Willem Frederik Hermans. Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk mensen tegelijk een boek te laten lezen en erover met elkaar in gesprek te gaan.

Bij het boek dat vorig jaar gratis werd uitgedeeld aan bibliotheekleden, Het leven is vurrukkulluk, van Remco Campert, werd een voucher uitgedeeld waarmee het boek ook digitaal gelezen kon worden. Het boek kon gedownload worden als ePub-bestand, en was voorzien van Adobe DRM.

De stichting CPNB meldt via Twitter en op de website dat het boek dit jaar niet digitaal mocht worden uitgedeeld van de uitgever. De uitgever van het boek is Van Oorschot, die nochtans in februari nog aangaf klaar te zijn voor digitaal uitgeven. “Als blijkt dat de digitale markt groeit en we een dief worden van onze eigen portemonnee doen we zeker mee. We zijn er klaar voor.”

De Bibliotheek Enschede laat weten het jammer te vinden dat er geen digitale versie is en noemt het een gemiste kans van de uitgever. “Er is vraag naar en het wordt raar gevonden dat het er niet is.”

De (illegale) digitale versie van De donkere kamer van Damokles circuleert overigens al wel op Twitter naar aanleiding van de ‘Nederland Leest’-campagne. Het bestand wordt door iemand via WeTransfer ter download aangeboden.

Vorig artikelE Ink klaagt TrekStor aan vanwege patentinbreuk
Volgend artikelEinde aan Europees ebookkartel Apple en uitgevers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in