Einde aan Europees ebookkartel Apple en uitgevers

0

De Europese Unie is van plan akkoord te gaan met een schikkingsvoorstel van vier uitgevers en Apple. Dat melden bronnen aan persdienst Reuters. De EU verdacht de partijen ervan afspraken te hebben gemaakt rondom de verkoop van ebooks waardoor de prijs kunstmatig hoog gehouden werd. Voortaan mogen concurrenten ebooks tegen lagere prijzen verkopen dan bij Apple.

Tot nog toe verbood Apple uitgevers om hun ebooks elders tegen lagere prijzen te verkopen dan in de iBookstore. Hierdoor kon bijvoorbeeld Amazon niet stunten met de prijzen, een tactiek die het bedrijf voor Apple’s komst in de ebookwereld geregeld uitvoerde.

Nadat in de VS om dezelfde reden al een zaak werd aangespannen door de overheid, kwam ook de EU in actie. In Europa lijken Apple en de uitgevers nu indirect schuld te bekennen, door te willen schikken. In de VS heeft Apple nog niet toegestemd met een schikking. Apple en de uitgevers stuurden in september een schikkingsvoorstel naar de EU.

Vanaf nu mogen webwinkels zelf de prijzen van ebooks vaststellen, waarbij ze ook goedkoper dan Apple kunnen zijn. De Europese Unie heeft nog niet officieel gereageerd, maar zal waarschijnlijk de volgende maand laten weten dat het akkoord gaat met het schikkingsvoorstel.

(Via Reuters)

Vorig artikelGeen ebook ‘Nederland Leest’ vanwege rechtenkwestie
Volgend artikelMarktaandeel ebooks in VS op 22%

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in