Amazon zoekt samenwerking met onafhankelijke boekwinkels

0

Internetretailer Amazon heeft een nieuw programma opgestart waarmee onafhankelijke boekhandels eenvoudig Kindles en Kindle-ebooks kunnen verkopen. Ze krijgen een gedeelte van de verkoopprijs en een deel van de ebooks die via het apparaat verkocht worden. Het is echter nog de vraag of veel boekwinkels staan te springen op samenwerking met de gigant.

Onder de noemer Amazon Source biedt het bedrijf aan boekwinkels de mogelijkheid om in hun winkel de ereaders van Amazon te verkopen. Ze krijgen een korting van 6% op de inkoopprijs van de Kindle, en ontvangen twee jaar lang een commissie van 10% op de boeken die een klant via de ereader aanschaft.

Boekwinkels hebben bovendien ‘recht van retour’, binnen zes maanden na aanschaf koopt Amazon de apparaten zonder vragen terug wanneer deze niet verkocht worden. Volgens Russ Grandinetti, hoofd van de Kindle-afdeling, biedt de verkoop van de ereader voordelen aan boekhandels. “Dit maakt winkels relevanter voor hun bezoekers.”

Veel boekhandels beschouwen Amazon echter als de aartsvijand. Dat komt grotendeels doordat de internetboekhandel al jarenlang strategisch onder de prijzen van veel andere winkels boeken verkoopt. Onder invloed hiervan zijn veel kleinere en grotere boekhandels over de kop gegaan. Bovendien werken veel kleine boekhandels in de VS al samen met Kobo voor de verkoop van ebooks en ereaders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in