Amazon wil maximumprijs voor ebooks in Nederland

0
DELEN

Amazon eist in afspraken met Nederlandse uitgevers over de levering van boeken en ebooks dat de prijs van het digitale boek niet hoger is dan de goedkoopste papieren editie. Verschillende uitgevers hebben inmiddels een contract met Amazon ondertekend, maar er klinkt ook kritiek.

Media-advocaat Hans Bousie schrijft op Boekblad dat een maximumprijs voor ebooks op de manier zoals Amazon dat wil indirect een minimumprijs voor papieren boeken betekent. Als dat leidt tot hogere prijzen van papieren boeken overtreedt Amazon hiermee mogelijk de Mededingingswet.

De bepaling in het contract van Amazon luidt namelijk: ‘The maximum customer price for any eBook will be no greater than the lowest priced physical edition’. Hiermee hoopt Amazon ervoor te zorgen dat uitgevers hun ebookprijzen laag zullen houden.

Het gevolg van de bepalingen van Amazon is dat, wanneer uitgevers massaal mee zullen doen, de prijzen van papieren boeken altijd hoger zullen liggen dan de prijzen voor digitale boeken. Stunten met de prijs van een papieren boek is dan welhaast onmogelijk geworden.


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER