Amazon wil maximumprijs voor ebooks in Nederland

0

Amazon eist in afspraken met Nederlandse uitgevers over de levering van boeken en ebooks dat de prijs van het digitale boek niet hoger is dan de goedkoopste papieren editie. Verschillende uitgevers hebben inmiddels een contract met Amazon ondertekend, maar er klinkt ook kritiek.

Media-advocaat Hans Bousie schrijft op Boekblad dat een maximumprijs voor ebooks op de manier zoals Amazon dat wil indirect een minimumprijs voor papieren boeken betekent. Als dat leidt tot hogere prijzen van papieren boeken overtreedt Amazon hiermee mogelijk de Mededingingswet.

De bepaling in het contract van Amazon luidt namelijk: ‘The maximum customer price for any eBook will be no greater than the lowest priced physical edition’. Hiermee hoopt Amazon ervoor te zorgen dat uitgevers hun ebookprijzen laag zullen houden.

Het gevolg van de bepalingen van Amazon is dat, wanneer uitgevers massaal mee zullen doen, de prijzen van papieren boeken altijd hoger zullen liggen dan de prijzen voor digitale boeken. Stunten met de prijs van een papieren boek is dan welhaast onmogelijk geworden.

Vorig artikelKindle Unlimited nu ook in Spanje en Italië
Volgend artikelScribd voegt 30.000 luisterboeken toe aan abonnementsdienst
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in