Ebooks slecht leesbaar door fout in Adobe-software

0

De afgelopen tijd zijn enkele honderden ebooks verkocht die slecht leesbaar zijn in de nieuwste versie van Adobe Digital Editions en op Sony Readers. Volgens de Telegraaf gaat het om “duizenden ebooks” die “onleesbaar” zijn door afbreekfouten, maar het Centraal Boekhuis nuanceert dit bericht.

In de nieuwste versie van Adobe Digital Editions (2.0) worden met name twee tags, <font> en <apple>, verkeerd geïnterpreteerd waardoor de ebooks met deze tags slecht leesbaar zijn. Ook op readers en in apps die gebaseerd zijn op de nieuwste versie van Adobe’s DRM-systeem is dit probleem aanwezig.

Volgens Mathijs Suidman van het Centraal Boekhuis is de berichtgeving op Telegraaf overtrokken. “Het gaat in feite eerder om enkele honderden verkochte ebooks. Het probleem speelt zowel bij met Adobe DRM beveiligde ebooks als bij met watermerk beveiligde ebooks. Bij die laatste hebben we het probleem inmiddels opgelost, klanten die het ebook nogmaals vanuit de winkel waar ze het gekocht hebben downloaden krijgen automatisch de goede versie.”

Suidman stelt dat het probleem grotendeels veroorzaakt wordt door een te strenge behandeling van technisch correct gemaakte ePub-boeken. De eersten die het probleem signaleerden waren klanten van Bol die in combinatie met de Sony Reader boeken probeerden te lezen. Volgens Suidman is onduidelijk waar precies de verantwoordelijkheid ligt: “Sony wilde al een patch opleveren, maar eigenlijk ligt het aan de nieuwste versie van Adobe’s software.”

“De oplossing is eenvoudig,” aldus Suidman. “We sturen een brief aan uitgevers met de vraag of ze niet langer gebruik willen maken van de <font> en <apple>-tags. Het zijn slechts enkele uitgevers die dit nog doen, waaronder een grote uitgever.” Lezers die problemen hebben met een recent aangeschaft boek wordt aangeraden ofwel het boek te openen met een andere reader of de oudere versie van Adobe’s software te gebruiken.

De problemen laten zien hoe verschillende readers verschillend omgaan met het bestandsformaat ePub. Hoewel ePub een gestandaardiseerd formaat is, blijkt elke software bepaalde tags in een ePub-bestand op een andere manier te kunnen interpreteren.

Update 7-12:
Sony heeft ons laten weten dat er binnen twee weken een update zal zijn voor de Sony Reader PRS-T2, waardoor op de T2 deze problemen opgelost worden.

Vorig artikelAmazon introduceert ‘all you can eat’-abonnement voor kinderen
Volgend artikelEbooks ‘gratis’ bij Kobo door fout in betaalsysteem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in