Ouderen lezen makkelijker van een tablet dan van ereader of papier

0

Oudere lezers hebben meer baat bij lezen van een tablet dan van een ereader of papier. Dat blijkt uit een onderzoek van Duitse wetenschappers onder lezers uit diverse leeftijdscategorieën. De onderzoekers keken onder meer naar de oogbewegingen en hersenactiviteit van de proefpersonen tijdens het lezen.

Aan het experiment deden in totaal 57 mensen mee. Ze kregen 9 verschillende teksten onder ogen, 3 wetenschappelijke teksten, 3 non-fictie teksten en 3 fictie teksten. Deze teksten moesten ze lezen op een iPad 2, een Kindle 3 en een vel papier.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat deelnemers uit de groep van boven 60 jaar minder tijd nodig hadden om zich te fixeren op de tekst en eveneens minder hersenactiviteit vertoonden tijdens het lezen op de iPad in vergelijking met de ereader en het papier. Bij jongere lezers waren de uitkomsten daarentegen bij elke manier van lezen min of meer gelijk.

De onderzoekers beargumenteren dat dit verschil hoogstwaarschijnlijk komt door contrastverschillen. De gevoeligheid voor contrast neemt af naarmate mensen ouder worden, wat leidt tot langere leestijd en minder snel begrip van tekst. Op een tablet, die door de achtergrondverlichting een hoog contrast heeft, zou begrijpend lezen voor ouderen minder moeite kosten.

Opvallend was dat alle deelnemers zelf aangaven dat ze het liefst van papier lazen. De resultaten uit het onderzoek laten zien dat er dus een verschil is tussen de subjectieve beleving van mensen en de cognitieve ervaring, wat digitaal lezen betreft.

Het verslag van het onderzoek kan op de site van het online wetenschappelijke tijdschrift Plos One ingezien worden. In diverse media wordt overigens verkeerd geciteerd uit het onderzoeksverslag. Nu.nl (met als bron het ANP) bericht bijvoorbeeld dat “ouderen op de tablet of ereader sneller lezen dan op gewoon papier”.

Vorig artikelAmerikaanse uitgevers lanceren boekensite Bookish.com
Volgend artikelAnalist: na iPhone en iPad ook een “iPhablet”?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in