Stichting Thuiskopie wil vergoeding op mp3-spelers

0

Stichting Thuiskopie wil dat er een vergoeding voor artiesten komt op mp3-spelers en harddiskrecorders. Het systeem bestaat al voor blanco cd’s en dvd’s maar werd bevroren omdat het te lang duurde voor de vergoeding aan artiesten werd uitgekeerd. Andre Habets van FIAR CE wil het systeem hervormen. Wat betekent dit voor e-readers?

Stichting Thuiskopie wil de vergoeding gaan afdwingen via de rechter. De stichting stelt dat muziek en films linea recta naar mp3-spelers en harddisk-recorders worden gekopieerd en lang niet altijd meer op cd of dvd worden gebrand. Artiesten lopen zo hun vergoedingen alsnog mis.

Andre Habets van FIAR CE (Fabrikanten, Importeurs en Agenten op Radiogebied Consumer Electronics, red.) vindt het toevoegen van vergoedingen op de dragers geen oplossing. Norwegen heeft inmiddels gekozen voor een vergoeding via een belastingmaatregel. Habets zou graag zien dat dit ook in Nederland voor iedere drager wordt toegepast. Dus ook voor e-readers?

In de wereld van het e-book speelt eenzelfde discussie: zonder DRM op een e-book verliest een auteur inkomsten. Maar mèt DRM op een e-book is het boek niet echt van de lezer, want het beperkt zijn rechten in grote mate. Zo kan de lezer het boek niet meer kopiëren op een andere drager, als hij het boek bijvoorbeeld eerst op zijn laptop heeft gezet. Laat staan dat hij het kan lenen aan een vriend of kennis, wat je met fysieke boeken wel kunt doen.

Is de oplossing dan een heffing leggen op de e-reader, zodat de auteur toch betaald krijgt voor zijn werk? In 2008 was er sprake van dat België een heffing wilde gaan toepassen op e-readers. Stichting Thuiskopie wilde in 2005 al een heffing op mp3-spelers. Dit plan ging uiteindelijk niet door.

Ook is er sprake geweest van een heffing op het internetabonnement. Maar moet je dan meer betalen als je een sneller internet abonnement hebt? En: is een heffing op je abonnement een vrijbrief om ongelimiteerd te gaan downloaden?

Inmiddels zijn er, naast de torrent sites voor muziek en films, ook steeds meer sites waar je illegaal ebooks kunt downloaden. De Pirate Bay is zo’n site, hoewel deze op het moment hevig onder vuur ligt, maar nog altijd niet is gesloten of veroordeeld.

Wiebe de Jager stelt in zijn bedrijfsblog dat de discussie over een downloadheffing relevant is, maar niet bijzonder zinvol. Samen met Chavannes stelt De Jager dat bij het instellen van een downloadheffing het auteursrecht verwordt tot een ordinaire belasting. De vraag blijft of zo’n heffing auteurs helpt (over)leven en of deze op de lange termijn zin heeft.

(Via: Nu.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in