Wie de ebookwereld een beetje in de gaten heeft gehouden, weet dat het bestandsformaat ePub de laatste tijd min of meer als de standaard voor ebooks wordt gezien. De meeste ereaders kunnen er goed mee overweg en boeken die je bijvoorbeeld bij Bol.com koopt hebben dit formaat. Maar ePub heeft zo zijn tekortkomingen.
Het ePub-formaat kent een lange geschiedenis, maar is nog niet zo lang het veelgebruikte formaat voor ereaders. Tot voor kort had je bijvoorbeeld ook Mobipocket. Amazon gebruikt nog steeds een eigen formaat voor de Kindle. De organisatie achter ePub is het IDPF. Zij zijn ooit opgericht om een standaard voor ebooks te ontwikkelen. Er komt echter steeds meer kritiek op hun werkwijze en de manier waarop ze het bestandsformaat verder uitbouwen. Gisteren publiceerden ze een document waarin te lezen is hoe ze het huidige ePub 2.01 willen updaten tot versie 2.1. De werkgroep die zich daar mee bezig moet gaan houden heeft maar liefst tot mei 2011 de tijd om met aanbevelingen te komen.
Volgens Mike Cane, schrijver en ebookfanaat, duurt het allemaal te lang en is de werkwijze van het IDPF al lang achterhaald. Hij hoopt dat Apple de digitale uitgeefwereld op zijn kop zal zetten, zoals ze dat ook deden met desktop publishing door de introductie van de Macintosh.
Problemen
Cane signaleert diverse problemen met het ePub-formaat. De belangrijkste daarvan is dat het in feite nog geen echte standaard is, ondanks dat het dit pretendeert te zijn. Hij geeft het voorbeeld van de manier waarop de afbeelding van een boekomslag in ePub wordt geïntegreerd. Iedere ePub-maker kan zelf bepalen op welke manier de afbeelding in de structuur van het bestand staat vermeld en welke bestandsnaam de afbeelding heeft. Verder vermeldt hij het feit dat ePub nog niet uit zichzelf overweg kan met allerlei vreemde tekens (zoals wiskundige vergelijkingen) en dat uitgevers dus bijvoorbeeld zelf handmatig breuken in code moeten schrijven.
Mike Cane ziet verder een groot probleem in het feit dat ePub steeds meer synoniem wordt voor ePub met Adobe DRM. Veel van de nieuwe ereaders zijn volledig gericht op de mogelijkheden die Adobe biedt, waardoor dat bedrijf steeds meer het monopolie op beveiligde ebooks gaat krijgen.
Apple
Cane ziet in Apple de reddende engel, omdat hij verwacht dat er zoveel iPads verkocht gaan worden dat uitgevers er niet meer omheen zullen kunnen. Met een groot marktaandeel voor de iPad zal het probleem van diverse standaards en verschillen in weergaves snel opgelost worden. Hij hoopt dat met de populariteit van de iPad, een programma als iWorks Pages de nieuwe basis zal worden om digitale boeken te maken. Hierin kun je namelijk eenvoudig multimedia toevoegen en het bestandsformaat is (net als ePub) gebaseerd op XML.
Natuurlijk is het zo dat Mike Cane af en toe wat chargeert in zijn observaties. Het is wel een feit dat de IDPF als organisatie niet blijk geeft voorop te lopen in de ontwikkeling van het ePub-bestandsformaat. Dat ook relatief voor de hand liggende zaken als de weergave van afbeeldingen en vreemde tekens nog niet zijn gestandaardiseerd kun je op zijn minst opmerkelijk noemen. Een punt van kritiek dat je op Cane kunt hebben is zijn vertrouwen op Apple. Het is nog maar afwachten hoe dat bedrijf om zal gaan met een eventuele monopoliepositie op de ebookmarkt.
(Via: iPadtest.)