Murdoch ziet iPad als redding kranten

0

Rupert Murdoch, de eigenaar van News Corp, is al enige tijd bezig met plannen om al de kranten van zijn bedrijf achter betaalmuren te stoppen. Hij hekelt zoekmachines als Google, dat via Google News gratis toegang biedt tot de content van nieuwsbronnen. Met de komst van de iPad ziet hij nieuwe mogelijkheden voor kranten.

Murdoch vertelde op een evenement in Washington aan toehoorders dat de krantenindustrie voor zichzelf moet opkomen en voor toegang tot artikelen moet laten betalen. Hierbij hebben ze de bestaande copyright-wetten als wapen om oneigenlijk gebruik van artikelen te verhinderen.

In juni zullen onder andere Murdoch’s Times en Sunday Times niet langer gratis toegankelijk zijn. De online Wall Street Journal is inmiddels al grotendeels alleen nog maar betaald te lezen. Murdoch vindt dat het grootste deel van de Amerikaanse kranten achter betaalmuren zal moeten. Op de tegenwerping dat consumenten tegenwoordig niet meer willen betalen voor online nieuws, antwoordde hij dat consumenten gedwongen kunnen worden hun gewoontes te veranderen. “Als ze nergens anders heen kunnen, zullen ze gaan betalen. Als het redelijk is. Niemand gaat er heel veel geld voor vragen.”

Tegenstanders van Murdoch zien hem vaak als iemand die een angst heeft voor nieuwe media en technologische veranderingen. Toch omhelst Murdoch de iPad nu als redder van de krantenwereld. Hij voorziet dat het apparaat ervoor kan zorgen dat krantenjournalistiek ook in het digitale tijdperk zal voortbestaan. “Als je minder kranten hebt, en meer van die apparaten… kan het best de redding van de krantenindustrie zijn.”

(Via: Guardian.)

Vorig artikelIs ePub nog van deze tijd?
Volgend artikelRSS-feeds op de ereader
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in